Je huis nog duurzamer – Duurzaamheid is een hot topic tegenwoordig, waardoor steeds meer mensen proberen hun steentje bij te dragen aan een groenere planeet. Op het internet zijn honderden tips te vinden hoe je je huis nog duurzamer kunt maken, maar bijna alle tips zijn hetzelfde. Naast het plaatsen van zonnepanelen en het isoleren van je huis, zijn er nog tal van andere manieren om je huis duurzamer te maken. Daarom hebben we in dit artikel 4 wel redelijk onbekende tips verzameld om je nog beter te helpen in het verduurzamen van je huis.

Je huis nog duurzamer

Energie opslaan met een thuisbatterij

Een van de meest efficiënte manieren om duurzamer te leven is door het gebruik van een thuis batterij. Wanneer je zonnepanelen hebt en deze energie opwekken, wordt de energie opgeslagen in de thuisbatterij. Deze batterij slaat de energie op en kan later worden gebruikt wanneer dat nodig is. Op deze manier maak je optimaal gebruik van de duurzaam opgewekte energie en hoef je minder afhankelijk te zijn van het reguliere elektriciteitsnet.

Naast het feit dat een thuisbatterij goed is voor het milieu, kan het ook kostenbesparend zijn. Door de opgeslagen energie te gebruiken op momenten dat de energieprijzen hoog zijn, kun je extra geld besparen op je energierekening. Daarnaast zorgt een thuisbatterij ervoor dat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet, wat vooral handig kan zijn tijdens stroomstoringen.

Waterbesparende maatregelen

Naast het besparen van energie aan de hand van thuisbatterij zonnepanelen, is het ook belangrijk om aandacht te besteden om water te besparen. Water is een kostbaar goed en het is daarom belangrijk om maatregelen te nemen om water te besparen in huis. Zo kun je bijvoorbeeld waterbesparende douchekoppen en kranen installeren, het opvangen van regenwater voor het besproeien van de tuin en het hergebruiken van water uit de wasmachine voor het doorspoelen van het toilet.

Door bewust om te gaan met watergebruik in huis, kun je niet alleen het milieu helpen, maar ook geld besparen op je waterrekening. Daarnaast draag je bij aan het verminderen van de druk op het drinkwaterreservoir en zorg je ervoor dat er minder water verspild wordt.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: 4 manieren om tuin duurzamer te maken

4 onbekende tips om je huis nog duurzamer te maken

Foto: Chang2016, op Pixabay.

Groene gevels en daken

Een andere manier om je huis nog duurzamer te maken, is door het aanleggen van groene gevels en daken. Groene gevels bestaan uit planten die verticaal tegen de buitenmuur van het huis groeien. Deze groene planten zorgen voor betere isolatie van het huis, waardoor je minder energie nodig hebt om het te verwarmen of te koelen.

Daarnaast verminderen groene gevels en daken het stedelijk hitte-eilandeffect, verbeteren de luchtkwaliteit en creëren ze een natuurlijke habitat voor vogels en insecten.

Slimme verlichting en apparaten

Tot slot kunnen slimme verlichting en apparaten je helpen om je huis nog duurzamer te maken. Slimme verlichtingssystemen maken gebruik van LED-lampen en sensoren die ervoor zorgen dat het licht alleen aan staat wanneer dat nodig is. Slimme thermostaten en apparaten zijn daarnaast ook erg handig om op afstand de temperatuur in huis regelen en om energie besparen.

Door te investeren in slimme verlichting en apparaten, kun je niet alleen het energieverbruik in huis verminderen, maar ook het comfort en gemak vergroten. Bovendien kunnen slimme systemen helpen om inzicht te krijgen in je energieverbruik en je helpen om bewuster om te gaan met energie.

LEESTIP: Lees ook dit bijzondere artikel op GroenVandaag: Zeewier: nieuwe serie op GroenVandaag

Fotocredits introfoto: KindelMedia, op Pixabay.