OEGSTGEEST – Zeewier een natuurproduct. Het is geen bloem, het is geen plant. Het is wél groen, of rood of bruin. Het groeit, het is mooi en je kunt het eten. Of er energie van maken. Op je huid smeren, of een trui van breien. Omdat er over deze plantachtige heel veel interessants te vertellen valt, besteedt GroenVandaag de komende maanden een serie aan dit unieke en veelzijdige natuurproduct.

De kracht van Zeewier

zeewier oplossing voor veel vraagstukken

Populair
Zeewier staat de laatste tijd flink in de aandacht. Vanwaar die belangstelling voor het zilte ‘plantje’ wat zo glibberige aanvoelt als je er in zee mee in aanraking komt. Waarom raken er steeds meer mensen enthousiast over?
GroenVandaag wil er meer over weten en ging op onderzoek uit. Een fascinerende ontdekkingstocht die voert van Vlieland tot Schelpenhoek. Over kwekerijen op zee en zeewierchips. Over de intensieve teelt met behulp van sporen en zomer en winteroogsten. Over voedsel, energie en klimaat.

 

zeewier oplossing voor veel vraagstukken

zeewiersalade

 

Een wondermiddel?

De wereldbevolking neemt toe. De verwachting is dat er in het jaar 2050 ongeveer 10 miljard mensen op de aarde wonen. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar we zullen wel één en ander moeten wijzigen in de manier waarop wij met de planeet en de steeds schaarser wordende natuurlijke bronnen omgaan.
Daarbij kunnen zeewieren een belangrijke rol spelen, want het bevat veel waardevolle stoffen en heeft een hoog gehalte aan eiwitten, maar ook aan vitaminen en mineralen. En die kunnen uitstekend toegepast worden in de voedselindustrie.
Daarnaast kan zeewier een rol spelen bij de brandstofvoorziening. Er lijkt vooralsnog voldoende zeewier beschikbaar te zijn en oceanen beslaan 70% van het aardoppervlak. Genoeg ruimte om wier te telen.

Komende maanden neemt GroenVandaag de lezer mee in de wereld van zeewier.
Zeewier als verzorgingsproduct
Is zeewier de oplossing voor ons plastic?