Kopen van een krabpaal – Zet je kat zijn nagels in je nieuwe bank? Of gebruikt je kitten de deurpost om de nageltjes te vijlen? Dan is het hoog tijd voor een oplossing: de krabpaal. Voor de meeste katten is zo’n krabpaal aantrekkelijk genoeg om de aandacht van je meubels af te leiden. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat het een krabpaal is die aan de wensen van je kat voldoet. Met behulp van deze vijf belangrijke aandachtspunten is de kans groot dat dat gaat lukken.

Kopen van een krabpaal

geef uw kat een krabpaal

1. Let op de dikte van de sisal

De meeste krabpalen zijn bekleed met sisal. Dat is niet voor niets: sisal is een duurzaam en ruw materiaal, dat prima tegen een stootje kan. Goedkopere krabpalen hebben vaak een bekleding van dun sisal. Het is alleen beter om dat dunne sisal te vermijden, wanneer je wilt dat de paal wat langer meegaat. Voor grote katten is sisal touw van minimaal 8 millimeter aan te bevelen. Wat kleinere katten (met wat kleinere poten en nagels) kunnen ook nog wel uit de voeten met sisal van 6 millimeter. Er zijn ook krabpalen met sisal touw van 4 millimeter dikte, maar houd er dus rekening mee dat deze snel slijten.

2. Zoek een stabiele krabpaal

Je kunt krabpalen kopen in allerlei verschillende vormen. Met een zitplankje aan de rechterkant bijvoorbeeld, en een mandje aan de linkerkant. Of met een dikke staande paal, of juist twee of drie palen naast elkaar. Welk type krabpaal je ook kiest, het is belangrijk om de stabiliteit in het oog te houden. Je hebt niets aan een klimpaal die omvalt zo gauw je kat op het plankje gaat zitten of in de paal klimt. Wat zwaardere palen zijn vaak wat stabieler dan lichtere exemplaren. Wil je toch een wat minder zware paal? Kies dan een exemplaar met meerdere palen, zodat er een stevige basis is.

3. Zorg voor stevige bekleding

De meeste krabpalen hebben naast de basis van sisal ook bekleding op de plankjes. Die bekleding zit daar niet alleen voor de mooi, maar ook ter bescherming van het basismateriaal. Een kat die heerlijk ontspant wil daarbij nog weleens zijn nagels uitslaan. Stevig materiaal over de plankjes is noodzakelijk om de paal mooi te houden. In te dunne stof komen al snel haken. Daarom is stevige bekleding, zoals tapijt, een voorwaarde voor een duurzame paal.

4. Het oog wil ook wat

Natuurlijk wil je het beste voor je kat, maar vergeet vooral niet om te kijken of de gewenste krabpaal wel in je interieur past. Zo kan het best zijn dat je graag een grote krabpaal wilt, maar wanneer deze in een vrij kleine woonkamer komt te staan zijn de verhoudingen zoek. Bedenk ook of je de paal juist wil laten opvallen, of liever een onopvallend onderdeel van het interieur wilt laten zijn. Kies bijvoorbeeld een paal met lichte bekleding, als je het in een licht interieur niet wilt laten opvallen.

5. Houd rekening met de locatie

Een laatste punt waar je op kunt letten bij de aanschaf van een klimpaal voor je kat is de plek waar je paal gaat neerzetten. Veel mensen zetten het attribuut binnen, maar als je kat ook buiten komt kun je dit ook prima buiten plaatsen. In dat geval is het wel belangrijk dat je een paal koopt die tegen het weer kan. Materialen zoals plastic, hout en sisal kunnen vaak wel tegen wisselende weersomstandigheden. Bekleding zoals tapijt en stof kunnen beter alleen op droge plaatsen gebruikt worden. Door vooraf te bedenken aan welke eisen het attribuut moet voldoen, zal het makkelijker worden om de krabpaal te vinden die aan je wensen (en die van je kat!) voldoet.

Fotocredits, intofoto, Koen Eijkelenboom, op Unsplash.