Kat kamerplanten – In het wild waren de voorouders van je kat onbevreesde jagers, die hun prooi kilometers lang achtervolgden voor ze het juiste moment kozen om toe te slaan! Maar tegenwoordig is er rond je huis niet bepaald veel om op te springen. Het is dus niet ongewoon dat je een kat ziet jagen op een boeket, aloë vera, of kerstboom die prikkelend in de tocht staat te fladderen of te wapperen.
Als de plant toevallig ook nog lekker smaakt, is dat een bonus voor je kat! Ook van katten in het wild is bekend dat ze aan planten knabbelen.

Waarom eet mijn kat kamerplanten

katten

Heeft mijn kat een voedingstekort?

Veel katten zitten aan kamerplanten uit verveling of omdat ze de smaak lekker vinden. Maar wat als je kat een bepaalde plant kaal lijkt te eten? Zou je kat een voedingstekort kunnen hebben?
Veel planten hebben immers voordelen voor katten. Een kat die aan berkenbladeren en twijgen knaagt, bijvoorbeeld, kan een nierprobleem hebben. Of een kat die aan de wortels van je kamerplanten graaft kan diarree hebben en extra vezels in zijn dieet nodig hebben.
Je wilt waarschijnlijk niet dat je kat je hele assortiment kamerplanten opeet! Dus, als je kat je kamerplanten eet en symptomen als deze vertoont, kun je in plaats daarvan hun gezondheidsklachten behandelen en ze van je planten weghouden met een natuurlijk supplement.
Tegenwoordig geven moderne kattenvoeders je kat over het algemeen zowat alles wat ze nodig hebben, in de perfecte hoeveelheden. Maar kleine tekorten kunnen nog steeds ontstaan.

kat kamerplanten

Welke planten zijn gevaarlijk voor mijn kat?

Zoals we al aangaven, zijn veel planten verrassend heilzaam voor je zogenaamde verplichte carnivoor. Maar net zoals chocolade giftig is voor honden, kunnen sommige gewone kamerplanten dodelijk zijn voor je poes.

Lelie

Lelie is waarschijnlijk de gevaarlijkste kamerplant die er is voor je kat. Een kat die met een lelie omgaat of zelfs maar tijd in dezelfde kamer als een lelie doorbrengt, kan snel nierfalen krijgen.

Marihuana

Een verrassend bladgevaarlijk gevaar is de marihuana plant. Hoewel CBD olie en CBD-kattensnoepjes aanvaardbaar zijn voor je katachtige, kan het innemen of inhaleren van de marihuanaplant zelf THC-toxiciteit veroorzaken, met mogelijk gevaarlijke symptomen als overgeven, veranderingen in de hartslag, of zelfs coma.

Maretak

Een andere verrassend giftige typische feestversiering is de maretak. Als hij gegeten wordt, kan deze vrolijke, stekelige seizoenshuisplant braken, lage bloeddruk, ademhalingsmoeilijkheden, en epileptische aanvallen veroorzaken, naast andere negatieve symptomen.

Als je kat zich vreemd begint te gedragen na omgang met kamerplanten, neem dan contact op met je dierenarts voor verder advies. Je kunt je kat ook ontmoedigen om planten te eten door citroen- of sinaasappelschillen in de potten te leggen of de bladeren te besproeien met een verdund azijnmengsel of bitter aversieve spray voor huisdieren. Je vindt niet-giftige anti-huisdier sprays in de meeste dierenwinkels. Kies als alternatief stekelige planten, of bewaar je planten ergens waar je kat niet bij kan.

anti-muggen tuinplanten

munt

Welke planten zijn veilig voor mijn kat?

Veel planten zijn echter uitstekend voor je kat. Citroengras, bijvoorbeeld, is een prachtige kamerplant die al heerlijk ruikt voordat je kat er zelfs maar aan knabbelt! Dit aromatische kruid is schitterend voor het verlichten van maagpijn, het genezen van infecties, en nog veel meer.

Valeriaan

Valeriaan is een andere kat-vriendelijke, blikvangende kamerplant. Valeriaan kan je poes helpen om te ontspannen en te relaxen. Kamille heeft soortgelijke eigenschappen als het gegeten wordt en kan ook helpen bij huidproblemen die je katje heeft.

Zoethoutwortel

Dan is er zoethoutwortel, een verbluffend wondermiddel van een kamerplant. Zoethout helpt de allergie van je kat verlichten, bevordert de spijsvertering, en werkt ontstekingsremmend – heerlijk voor katten met artritis om op te knabbelen.

Munt

Katten houden van alle planten in de muntfamilie, en met goede reden, vanwege hun spijsvertering bevorderende eigenschappen. Maar wist je dat pepermunt ook muizen uit je huis kan houden?

Kattengras, kattekruid

Dan zijn er kattengras en kattenkruid, planten die zo populair zijn bij kittens dat je ze zowel in tuincentra als in dierenwinkels kunt kopen. Kattengras bevordert de spijsvertering en voorkomt dat je poes haarballen in zijn maag krijgt. Kattenkruid vermindert ontstekingen, angst, slapeloosheid, indigestie en gasvorming, en maakt je kat erg blij als ze het gen voor deze reactie hebben!

Fotocredits bij dit artikel:
-introfoto, Inna Yatsun op Unsplash.
-foto 2: Milada Vigerova op Unsplash.
-foto 3: Felipe Forigo op Unsplash.

Meer over katten en kamerplanten

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: