HOOFDDORP – 5 Eetbare bloemen. Eetbare bloemen kun je bijvoorbeeld gemakkelijk in je zelfgemaakte ijsjes verwerken, zo geef je je ijsje eenvoudig een bijzondere touch. Of in ijsblokjes met een bloem erin, superleuk voor bijvoorbeeld in een zomerse cocktail.
Daarnaast zijn bloemblaadjes ook prima te gebruiken om je gerechten zomers aan te kleden, zoals in een salade of in een tropische bowl.

5 Eetbare bloemen

Edwin van Arkel, CEO van Topbloemen.nl waarschuwt wel: “Helaas is het niet zo dat je elk bloemblaadje kunt eten. Zorg dus dat je van tevoren goed op de hoogte bent welke bloemen je kunt eten en welke absoluut niet.” En je moet natuurlijk goed opletten of de bloemen niet besproeid zijn met bestrijdingsmiddelen. De meeste bloemen in boeketten zijn dit -helaas- namelijk wel.

5 Eetbare bloemen

De top 5

Volgens topbloemen.nl is dit de top 5 eetbare bloemen.

1- Rozenblaadjes: je kunt bijna niet misgaan met rozenblaadjes, want je kunt vrijwel alle soorten rozenblaadjes eten, mits onbespoten. Rozenblaadjes zijn superleuk in bijvoorbeeld je ijsblokjes.

2- Viooltjes: deze vrolijke blaadjes zijn niet smaakoverheersend en dat maakt ze prima geschikt om te eten als aanvulling in je salade.

3- Lavendel: de geur en smaak van Lavendel is uitgesproken, daarom wordt de plant eerder gebruikt als decoratie dan om op te eten. Wil je ze toch eten? In dat geval je kunt het beste Engelse lavendel eten, deze smaakt wat zoet en niet zo zeepachtig als andere soorten.

4- Afrikaantje: deze vrolijke bloem doet qua smaak een beetje denken aan de granaatappel en dat maakt het een leuke aanvulling op bijvoorbeeld een yoghurt bowl.

5- Vlierbloesem: in plaats van het sap van de besjes kun je ook de vlierbloesem gebruiken ter decoratie van je gerecht, drankje of ijs.

5 Eetbare bloemen

Zomerse trend

Zoals gezegd, de trend van eetbare bloemen is al oud en keert eigenlijk jaarlijks, zodra de temperaturen tot zomerse waarden stijgen, terug. GroenVandaag publiceerde eerder artikelen over eetbare bloemen.