elektrische buitenboordmotor – Elektrische buitenboordmotoren zijn een populaire manier om je boot te verduurzamen… en steeds voor de hand liggender. Door de doorzettende elektrificatie wordt de keuze steeds groter. Een goede watersportwinkel heeft elektrische buitenboordmotoren voor uiteenlopende typen van boten: van pragmatische rubberboten tot trendy tenders. En dat is logisch, want er kleven nogal wat voordelen aan elektrische buitenboordmotoren.

5 voordelen van een elektrische buitenboordmotor

1- Stil en trillingsvrij

Elektrische buitenboordmotoren zijn extreem stil en produceren vrijwel geen trillingen. Dit zorgt voor een rustige en comfortabele ervaring tijdens het varen. Dat verhoogt het plezier van de gebruiker en is ideaal voor gebruik in natuurgebieden, waar traditionele motoren een verstorend effect hebben op vissen, vogels en andere dieren die in en rond het water leven.

2- Geen uitlaatgassen

Elektrische buitenboordmotoren zijn minder belastend voor het milieu, omdat ze geen uitlaatgassen uitstoten, zoals koolmonoxide, stikstofoxiden en koolwaterstoffen. Elektrische buitenboordmotoren zijn bovendien energie-efficiënter dan benzine- of dieselmotoren.

3- Minder watervervuiling

Brandstofmotoren lekken vaak olie en andere chemicaliën, wat schadelijk is voor waterdieren en planten. Elektrische motoren kennen dit risico niet.

4- Lage onderhoudskosten

In vergelijking met de traditionele benzine- of dieselmotor heeft de elektrische buitenboordmotor minder bewegende delen en vereist die minder onderhoud. Dit betekent lagere kosten voor reparaties en onderhoud.

5- Eenvoudig te gebruiken

Elektrische buitenboordmotoren zijn over het algemeen gemakkelijker te starten en te bedienen dan brandstofmotoren. Ze hebben geen choke of versnellingen.

5 voordelen van een elektrische buitenboordmotor

Foto: Rorozoa, op Freepik.

Elektrificatie

Kortom, elektrische buitenboordmotoren bieden gebruikersgemak en milieuvoordelen. Ze verminderen geluidsoverlast, kennen geen schadelijke emissies, waardoor ze onze waterrijke ecosystemen ontzien.

Ervaar het zelf en huur eens een elektrische boot.

En over varen gesproken… ben je wel eens naar het Varend Corso van het Westland geweest. Doen, een aanrader. Lees dit artikel maar: Varend Corso viert 20-jarig bestaan.

Verduurzamen

Alhoewel de ontwikkeling van elektrische buitenboordmotoren snel gaat, de aanschafprijzen dalen en het prestatievermogen stijgt, is de elektrische buitenboordmotor op dit moment wat duurder in aanschaf en is de actieradius van de traditionele buitenboordmotor hoger. Naar verwachting zullen deze verschillen steeds kleiner woorden, waardoor de 5 voordelen van de elektrische buitenboordmotor zwaarder gaan wegen. Goed nieuws voor watersporters die hun boot willen verduurzamen.

Fotocreditsintrofoto: Chris Lawton, op Unsplash.