HONSELERSDIJK – Voorjaarsbrengers met pure groeikracht. Zo’n bolletje met een spriet die per dag verder uitbot tot prachtige plant. Vier de lente met vier goede bekenden én een spannende nieuwkomer!
Niets dat het gevoel van grauwe, koude dagen zo snel verjaagd als voorjaarsbrengers. Denk hierbij aan gele en witte narcissen, blauwe en witte druifjes, hyacinten in alle denkbare kleuren, tulpen en… geruite kievitseitjes (Fritillaria). Die laatste zijn relatief nieuw als bol-op-pot, maar absolute blikvangers die prachtig combineren met de andere collega’s die niets dan lente in hun bol hebben. 

voorjaarsbrengers

Voorjaarsbrengers

Tulpen-op-pot zijn verkrijgbaar van speciale botanische soorten die kort en klein blijven tot kleurige klassiekers, desgewenst met franje.
Hyacint is er in klassieke kleuren als roze, wit en blauw, maar ook in nieuwe tinten als purper, zalm en zachtgeel: leuk om alvast in paasstemming te komen (Pasen valt op 1 april, geen grap).
Narcis-op-pot zijn er in geurende trosnarcissen en klassieke trompetten, van wit tot zachtoranje, met mooi groen blad dat de plant nóg decoratiever maakt.
Blauwe druif dankt zijn naam aan de druifvormige bloemetjes, die tegenwoordig ook in wit, lila, paars en roze voorkomen.
Kievitseitje heeft bloemen die als een kievitseitje aan de stengels hangen. Op een afstandje zijn ze paars, van dichtbij ziet je dat de bloemblaadjes paars-crème gespikkeld of zelfs geblokt zijn.

 

voorjaarsbrengers

Spelen met kleuren

Met voorjaarsbrengers kun je uitpakken: ze worden breed aangeboden en combineren onderling prachtig. Hou je van een energieke sfeer, dan gaat er niets boven blauwe hyacinten, rode tulpen en gele narcissen. Is je smaak meer sober Nordic, dan gaan witte druifjes heel goed samen met de botanische look van kievitseitjes. En is je interieur warm en romantisch, dan kun je je uitleven met alle pastelvarianten van de voorjaarsbrengers.

 

Rijke geschiedenis

In het wild groeien voorjaarsbrengers in een groot deel van West-Eurazië, het zijn bloeiende planten die al eeuwen deel uitmaken van het landschap. Tulpen komen oorspronkelijk uit Turkije, hyacinten zijn afkomstig uit de streek ten oosten van de Middellandse Zee (Libanon, Syrië, Iran, Irak). Narcis verspreidde zich vanuit Zuidwest-Europa over het hele continent, kievitsbloem is inheems in Europa en West-Azië. 

voorjaarsbrengers

Zo blijft het lekker lang lente

• Hoe koeler de voorjaarsbrengers binnen staan, des te langer ze er zullen bloeien.
• Regelmatig water geven helpt de bol tot bloei te komen, van teveel water gaat hij rotten.
• Voeding is niet nodig, die zit al in de bol, wat voorjaarsbrengers makkelijke woonplanten maakt.

Voor meer informatie zie: 
www.mooiwatplantendoen.nl.

Foto-credits: bovenste twee foto’s, iBulb; onderste twee foto’s, BBH.

 

Nog meer Voorjaar?

Lees dan deze artikelen op GroenVandaag:
De Tuinen van Appeltern zijn weer geopend
Tulpen, 10 weetjes over dit Hollands icoon
Viooltjes, want het is weer voorjaar