OEGSTGEEST – Inwoners langs bijenlinten in Alpen a/d Rijn, Leiden en Zoetermeer zijn via het programma Bijen in de Buurt van Fonds 1818 ook dit jaar weer bezig bloemrijke linten te vormen vanuit de stad naar het buitengebied.

Bijenlinten

Zo’n 350 inwoners hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid gratis bijvriendelijke bollen of planten te bestellen, 125 scholen doen mee met planten. Vorig jaar hielpen inwoners langs de linten al met 1.800 planten en 21.000 bollen, en 57 scholen plantten 25.000 bollen op schoolpleinen. Zij kregen via Bijen in de Buurt ook  een lespakket en een educatief bijenhotel.

landelijke bijenwerkdagStraten worden bloemenlinten
De bijvriendelijke planten en bollen krijgen een plek in (voor)tuinen, geveltuintjes, balkons etc. Bijen in de Buurt maakt van gewone straten in de steden bloeiende bijenlinten. Ze lopen via de fietsroutes de stad uit naar de randen van de steden. In het buitengebied sluiten de linten aan, of gaan ze aansluiten op linten in het Land van Wijk en Wouden. Op deze manier ontstaat een bijenlandschap met voldoende voedsel (bloemen) en nestgelegenheid voor bestuivende insecten. Een soort netwerk van ecoducten voor bijen zou je het kunnen noemen. En dat is nodig, want het gaat niet goed met de bij.

Hulp voor de bij is nodig
Bijen hebben steeds minder ruimte om voedsel te vinden. Door in stedelijke gebieden langs speciale routes zo veel mogelijk planten te plaatsen waar bijen dol op zijn, ontstaan groene linten. Langs deze bijenlinten kunnen de (solitaire) bijen overleven.
Bijen en hommels bestuiven planten, bloemen en bomen en zorgen er zo voor dat wij groente en fruit kunnen blijven eten. Een bijenlandschap helpt niet alleen bijen en hommels en door hun bestuiving onze voedselproductie; een bijenlandschap is ook goed voor andere planten en dieren én het ziet er ook nog prachtig uit.

Meer informatie op www.bijenlandschap.nl.Meer weten over bijen

Lees deze artikelen op GroenVandaag:

Lavendel houdt van bijen en vlinders
Naturalis start het project Bij en Bijenradar
Nationale Bijentelling 2020, dit weekend, doe mee
Bijenmakelaar Arie Koster is man met een missie

 

Nog meer informatieve links:
Bijenhelpdesk
Honeyhighway