VEENENDAAL – Bijenmakelaar? Van een huizenmakelaar, huwelijksmakelaar, effectenmakelaar en koffie- en theemakelaar weet ik dat ze bestaan. Van een assurantiemakelaar en valutamakelaar ook. Bij een directie- en wisselmakelaar kan ik me best een beeld vormen. Maar van een bijenmakelaar… nee, daar heb ik nog nooit van gehoord. Dat wil zeggen, tot aan deze week, voordat ik hem ontmoette op Facebook.

De bijenmakelaar. Hij bestaat. De meest ‚beroemde’ heet Arie Koster. 

Bijenmakelaar

Wat is een bijenmakelaar?

Voormalig Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma omschreef het als volgt:

Ik zie de Bijenmakelaar onder meer als een schakel tussen de beschikbare wetenschappelijke kennis en de trainers van de cursussen van de imkeropleidingen en als makelaar van kennis tussen de imkerorganisaties, landbouw, bedrijfsleven, overheden, beheerders over alles wat met bijengezondheid te maken heeft. In het groene onderwijs kan de Bijenmakelaar voorts het invoeren van leermodules bevorderen die gaan over alle aspecten die de bijengezondheid positief beïnvloeden. Deze Bijenmakelaar is spin in het web en vormt daardoor een kenniscentrum in het groen onderwijs.
Bron: rijksoverheid

Dat is niet niks.

En, ook dat spreekt uit de brief aan de Kamer, er is meer. Het is iemand met een niet te onderschatten missie. Iemand die als geen ander weet dat de mens niet zonder bijen kan. Bijen zijn onze onmisbare bondgenoten. Dat maakt een makelaar in bijen dus iemand die waakt over de continuïteit van ons bestaan. Dat is een gewichtige taak.

arie_kosterBijenhelpdesk van Arie Koster
Arie Koster is makelaar in bijen. Hij beheert de bijenhelpdesk, geeft lezingen en workshops, schrijft artikelen en doet onderzoek. Alles om organisaties en particulieren te leren wat te doen voor een gezonde bijenstand en een verantwoord bijenbeheer.

GroenVandaag is er trots op dat Arie zijn kennis en kunde met regelmaat op onze site wil publiceren.

Walter Landesbergen

Foto-credit, introfoto, rgb stock, fishmonk, Dan Shirley

 
 

Meer weten over bijen

Lees deze artikelen op GroenVandaag: