LEIDEN – Het gaat niet goed met de bij wereldwijd. Maar hoe slecht het precies met ze gaat is niet bekend. Om hier achter te komen start Naturalis vandaag, 8 mei 2016, met het project Bijenradar.
Koos Biesmeijer, bijenexpert en wetenschappelijk directeur van Naturalis, zegt: “We moeten weten hoe het met bijen en bestuiving gaat en nu kan iedereen daarmee helpen via www.bijenradar.nl.”Bij op de bijenradar

“Bijen zijn namelijk heel belangrijk voor het bestuiven van bloemen. Zo zorgen ze voor appels, peren, aardbeien en veel meer lekkers. Maar het gaat niet goed met deze insecten. Wij willen weten waar ze zich bevinden, zodat we ze beter kunnen beschermen. Het project Bijenradar is zo opgezet dat iedereen met een aardbeienplantje mee kan helpen.”

Actie Naturalis: Welke bij bestuift jouw aardbei?

Zet een aardbeienplant in je tuin en doe mee aan bijenradar.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Door een of meerdere aardbeienplantjes in je tuin of op je balkon te zetten en bij te houden welke bestuivers jouw plantje een bezoek brengen, draag je bij aan wetenschappelijk onderzoek. De foto’s van de insecten kan je insturen via www.bijenradar.nl. Ook zijn er foto’s nodig van de aardbeien die aan de plantjes groeien, want een goed bestoven aardbei is mooi van vorm.Schoonheidswedstrijd

Je kunt zelfs mee doen met de aardbeien schoonheidswedstrijd eind van de zomer. Hoe mooier de aardbei van vorm, hoe beter de bestuiving. “Zo komen we erachter welke bestuivers er rondvliegen in de stad en of er genoeg bestuivers zijn om mooie aardbeien te krijgen,” zegt Biesmeijer.
Bijenradar is ondergebracht bij
www.waarneming.nl, de landelijke database voor de verspreiding van soorten. Een extra controle van de juiste determinatie wordt achter de schermen gedaan door bijenexperts.

Leiden is in 2016 de ‘pilotstad’ voor het onderzoek. De gegevens uit deze regio worden daadwerkelijk verwerkt. Maar iedereen in Nederland kan alvast een bijdrage leveren, want volgend jaar wordt het project landelijk uitgevoerd.

logo_BijenradarInitiatiefnemer van Bijenradar is Naturalis Biodiversity Center. Gemeente Leiden sponsort het project vanuit de Duurzaamheidsagenda. Bijenradar is onderdeel van de campagne van Groene Cirkel Bijenlandschap.Meer weten over bijen

Lees deze artikelen op GroenVandaag:

Lavendel houdt van bijen en vlinders
7.000 planten en 7.000 bollen voor bijenlinten
Bijenmakelaar Arie Koster is man met een missie
Nationale Bijentelling 2020, dit weekend, doe mee