Gebroken nachten – In Nederland kunnen we al vanaf mei last hebben van muggen in onze slaapkamers. En met een beetje onfortuin blijven ze ons lastig vallen tot en met september. Gebroken nachten, we kennen het allemaal. Brrrr.

Gebroken nachten

Lig je heerlijk in diepe slaap, word je uit je rust gerukt door een irritant en hoog doordringend gezoem. Of een bult die onbedaarlijk jeukt. Muggen en gebroken nachten… het hoort bij de zomer als zonnebrand en parasol. Alhoewel, met anti-muggen planten en horren op maat kan je afrekenen met die gebroken nachten.

Waar muggen dol op zijn

Muggen komen voornamelijk op geur, warmte en licht af. Muggen beschikken over het vermogen de geur van mensen waar te nemen, met name de kooldioxide die we uitademen.
Lichaamswarmte en vochtigheid vinden de nachtelijke prikkers ook heel aantrekkelijk. Mensen met hogere lichaamstemperaturen zijn dan ook geliefde prikobjecten.
Wil je muggen weren uit je slaapkamer vermijd dan heldere lichtbronnen. Licht aan en ramen open wordt door muggen beschouwd als een uitnodiging over de rode loper.
Wil je nog meer weten over muggengeheimen, kijk dan eens op de site van het RIVM.

Geen gebroken nachten meer met horren

voorzethor

Wat kun je tegen muggen doen?

Neem horren!

Hierboven staat al de tip over het gebruik van licht en het dicht houden van ramen. Maar met gesloten ramen slaap je ook slecht, omdat het erg benauwd kan worden in de slaapkamer. De oplossing is even simpel als doeltreffend: neem horren. Met horren houd je muggen buiten en komt frisse lucht naar binnen.

Stilstaand water

Een andere maatregel is er voor te zorgen dat vrouwtjesmuggen geen eitjes kunnen leggen. Bij voorkeur doen ze dat in stilstaand water. Laat je vijverpomp dus draaien of haal schotels met water weg. Maar dat laatste stuit weer op het bezwaar dat je dan ook het drinkwater van egels en vogels weghaalt.

munt

Munt

Planten tegen muggen

Je kan ook anti-muggenplanten in je tuin en slaapkamer zetten. Een citroengeranium op je nachtkast ruikt nog lekker ook. Er zijn best wel wat anti-muggen planten waaruit je kan kiezen:

1. Lavendel
2. Kattenkruid
3. Rozemarijn
4. Tomatenplant
5. Munt
6. Afrikaantje
7. Citroen(melisse)

Klamboe

Om ook de meest volhardende mug moedeloos te maken, kan je als laatste verdedigingslinie een klamboe ophangen. Het Nederlandse woord voor klamboe is bednet. Een nogal zakelijk naam voor een slaapkamerattribuut wat voor veel mensen iets romantisch heeft. Slaapsluier klinkt mooier.
De klamboe is waarschijnlijk een Egyptische uitvinding. Wij Nederlanders kwamen ermee in aanraking tijdens onze koloniale periode. De klamboe kreeg daarmee iets exotisch en avontuurlijks, terwijl het inheems een praktisch middel is wat malaria moest voorkomen.

klamboe

Foto: J. Balla Photography, op Unsplash.

Flexibele hor

De klamboe is in principe en flexibele hor. En net als horren worden ze geassocieerd met milieubewustzijn en duurzaamheid. Het gebruik is natuurlijk, chemische middelen zijn niet meer nodig, en een weldadige nachtrust is gegarandeerd.

Fotocredits introfoto: Mug, Erik Karits, op Unsplash.