Dracaena’s – Ze zijn toch groen, Dracaena’s? Dat is een opmerking die wij vaak horen. En dat klopt ook wel. Maar alle planten geven bloei. Ook groene.
In de sierteelt wordt er een onderscheid gemaakt tussen groene en bloeiende planten. Nu telen wij groene planten, wat gelijk suggereert dat deze planten geen bloei zouden geven, maar niets is minder waar. Alle planten geven bloei. Dat moet wel want anders kan een plant zich niet voortplanten.

Dracaena’s

De alwetende natuur

Dat voortplanten kan ook op andere manieren dan via zaad. Bijvoorbeeld door te stekken of door weefselkweek. Maar van nature heeft iedere plant een moment waarop die knoppen gaat maken en er bloei is. Bij de ene plant uitbundig en groots, bij de ander veel subtieler, en verder alles wat ertussen zit.
Er wordt veel gemanipuleerd (veredeld) om bloemen nòg mooier, groter, kleurrijker en langer bloeiend te maken. Eigenlijk onnodig, want de plant weet precies wat er nodig is op welk tijdstip om de juiste beestjes en insecten aan te trekken om hen te bestuiven en zeker te zijn van een volgende generatie.
De cyclussen verschillen bij planten. Sommige bloeien al vrij snel nadat ze volwassen zijn, andere planten hebben jaren nodig om vervolgens elk jaar te bloeien.

dracaena_bloeit

Heel bijzonder

Als je als kweker van groene planten laat zien dat er bloei is, wordt dat heel bijzonder gevonden. Extra mooi zelfs. Direct wordt de vraag gesteld, waarom dit niet als zodanig gekweekt en verkocht wordt?

Dat kan verschillende redenen hebben. De meest voor de hand liggende is, dat dit kweken niet zo gemakkelijk is. En bloeit de plant dan wel lang genoeg? In ons geval moet een Dracaena-plant echt volwassen zijn. Meestal is dat pas met een jaar of 4 tot 6. En daarbij… Dracaena’s zijn nachtbloeiers, die trouwens een heerlijke geur verspreiden. Maar de bloei is kort. Na een week totaal voorbij en dat is aan de korte kant voor het hele proces van oogsten, tussenhandel en verkoop in de winkel. Bovendien heeft de plant om uiteindelijk te bloeien al zo lang in de kas gestaan, dat die onbetaalbaar is geworden.

bloeiende-dracaenaVoortbestaan

Er is nog een bijzonder moment waarop groene planten, zoals de Dracaena’s, bloei geeft. Het moment voordat de plant gaat sterven. Dan is bloei noodzakelijk om het voortbestaan zeker te stellen. Geven uw Dracaena’s bloei in huis, geen nood, geniet ervan, want grote kans dat ie gewoon verder gaat met groeien. Als die op een vaste plek staat, is er ieder jaar zelfs kans op bloei. Dat kan vanaf oktober, november. Maar maart, april kan ook.

Afrika en Azië

Kans op fruit omdat de bloemetjes bestoven zijn, is hier in Nederland in kas en huiskamer nihil. Een motje en andere kleine insecten bestuiven Dracaena’s. Insecten die hier niet voorkomen. Wel in de moederlanden van de Dracaena, ver hier vandaan in Afrika en Azië.

Een heel enkele keer hebben wij fruit in een plant gehad. Rijp kleurt het oranje tot donkerrood. Maar zoiets is zèèr zeldzaam. En als onze soorten fruit dragen, dan kan het zaad niet uitkomen, omdat onze soorten mutanten zijn.

Zacht zoete geur

Bij ons komt bloei dus alleen voor in onze moederplanten die jaren in de kas staan, omdat we stek van ze oogsten. Als er bloei is, loop ik in het donker vaak nog even de kas in, voor `t mooie plaatje en de hèèrlijke zacht zoete geur.

Tot slot is het wellicht aardig te vertellen dat wij een collectie botanische Dracaena-soorten hebben die geheel andere bloemtoortsen geven. Veel wijder en losser. Omdat de botanisch soorten veel op elkaar lijken, kan alleen een expert zien om welke specifieke soort het gaat als er bloei is, want de bloem maakt het verschil.

Tot de volgende keer.

Lees ook eerder stukje van Agnes.

Agnes Scheffers - Van der Linden Agnes

Dit is de 10-de aflevering uit mijn blog: Mijn leven als tuindersvrouw.

Agnes van der Linden Scheffers runt samen met haar man Ruud Dracaena-kwekerij ’De Plaats’.
Zij selecteren, vermeerderen en kweken al meer dan 25 jaar Dracaena fragrans die onder de naam Dragontree verkocht worden aan kwekers, exporteurs en handelaren over de hele wereld.
Voor GroenVandaag schrijft Agnes haar blog om te laten zien hoe het leven van een tuindersvrouw eruit ziet.

 

Meer over tuindersvrouw Agnes

Lees ook deze columns van de tuindersvrouw.