Tuindersvrouw (4) – De tuindersvrouw vertelt. Tuinieren en kweken kan iedereen, Is dat zo?! Ja, in grote lijnen is dat zo, en tegelijkertijd totaal niet. Als hobby is het niet moeilijk en als je groene vingers hebt, is het leuk. En komt het niet vanzelf dan is het goed aan te leren. Passie is bij beide gewenst. Maar er zijn wel duidelijk verschillen tussen hobby en kweken voor je geld.

Tuindersvrouw (4)

1 verschil heet: sierteelt

Aan de sierteelt zijn regels verbonden. Regels die ervoor zorgen dat je altijd topkwaliteit aflevert en waar ook allerlei keurmerken voor zijn. Om er 1 te noemen, MPS-A.

Tuinders en kwekers hebben vaak grote oppervlakte planten. Hectares groot. Wij zijn een kleine tuinder/kweker te noemen zijn met onze 1.4 hectare. De sierteelt eist dat alle te kweken producten die ter verkoop aangeboden worden altijd van topkwaliteit zijn en er jaarrond hetzelfde uitzien: qua vorm, kleur, grootte die past bij de potmaat. En dat is even andere koek.

Nu zijn wij kwekers en weten hoe dat moet, omdat je verstand van zaken hebt, geleerd door scholing, bijscholing en veel ervaring. Maar als je er over nadenkt en weet welke factoren die eis allemaal in de weg kunnen zitten, is het iets minder gemakkelijk als dat het lijkt.
Beestjes bijvoorbeeld. De bemesting. Veel licht, minder licht, veel water, weinig water, potgrond… En dat allemaal bij wissellende jaargetijden. Jaarrond en àltijd. Maar de klant kan er van op aan dat wat hij/zij gewend is te kopen er altijd is. In dezelfde kwaliteit, vorm, kleur en grootte passend bij de potmaat.
Dracaena

Barbie, burger en dracaena

Als het erover gaat of die sierteelt met al die regels gelijk heeft, dat is een ander verhaal. Er moet een norm zijn, dat snapt iedereen. Soortgelijke normen zijn er ook in de teelt van groente, fruit of andere producten. Barbie ziet er ook altijd hetzelfde uit en de burger met de M òòk.

Tòch.. is het net als bij mensen. Het leuke zit `m in de verschillen en dat zou bij planten eender kunnen zijn. Er is geen klant in de winkel die uiteindelijk àlle planten koopt, waardoor ze gelijk zouden moeten zijn. De meeste klanten kopen 1 plantje en willen de mooiste. En het leuke van dit principe is, dat als de allermooiste verkocht is, er weer een volgende allermooiste overblijft. Of de partij nu identiek is of lichte onderlinge verschillen heeft.

 

LEESTIP: Lees ook de aflevering van de Tuindersvrouw. Agnes: mijn leven als tuindersvrouw (3)

2de verschil heet: verdiensten

Een ander aspect, is dat je op een manier moet telen waarbij je al je rekeningen kan betalen: energie, onderhoud van je kas, potten, grond, stek en niet te vergeten kundig personeel. En dan je handel zo verkopen dat je er iets aan verdient en een leven hebt en met een beetje geluk een buffertje voor minder tijden òf zelfs geld om te kunnen innoveren binnen je bedrijf.

Hobby is hobby en niet pèrse bedoeld om aan te verdienen. Kweken is een baan om geld mee te verdienen. Maar het is alle twee LEUK.

Moet nog wel even vertellen dat ik vèèl hobby mensen ken die uitstekend planten kunnen telen. Sommige zijn ook kweker geworden en hebben zeer veel verstand van zaken. Ook in onze Dracaena-wereld. Wij hebben veel van hen geleerd hebben. Want kweker worden, is gewoon te leren.

Tot de volgende keer.

tuindersvrouw Agnes

Dit is de 4-de aflevering uit mijn blog: Mijn leven als tuindersvrouw.

Agnes van der Linden Scheffers runt samen met haar man Ruud Dracaena-kwekerij ’De Plaats’. Zij selecteren, vermeerderen en kweken al meer dan 25 jaar Dracaena fragrans die onder de naam Dragontree verkocht worden aan kwekers, exporteurs en handelaren over de hele wereld.

Voor GroenVandaag schrijft Agnes haar blog om te laten zien hoe het leven van een tuindersvrouw eruit ziet.

Meer over tuindersvrouw Agnes

Lees ook deze columns van de tuindersvrouw.