Het gestolde moment – Volgens Ben van Ooijen, directeur van het tuineninspiratiepark Appeltern, is mei een van de mooiste maanden van het jaar. Er bloeit zoveel, alles is zo fris en ruikt zo lekker. Al die ontluikende struiken en bomen in duizenden heldere groen en geeltinten… het is de omgekeerde herfst.

Het gestolde moment

Mei is de tuinmaand bij uitstek… en de seizoensstart van het fotograferen als ons Facebook en Instagram een bonte etalage wordt van bloeiende planten.

Fotoboeken

Techniek en kosten zijn inmiddels zo laagdrempelig dat we spelenderwijs van onze mooiste foto’s een eigen fotoboek maken. Naar smaak gepersonaliseerd. Gewoon vanuit huis met telefoon, pc of laptop. Je kiest je foto’s, je lay out, omslag en afwerking en je hebt een uniek meesterwerk wat je graag wil laten zien.

margrieten

Bloemenboeken

Met de vakantieboeken zijn we allemaal bekend. Maar tegenwoordig is het ook in om eigen themaboeken te maken. Bijvoorbeeld fotoboeken met lentebloemen zoals margrieten, magnolia en sering of zomerse veldbloemen zoals klaprozen, korenbloemen. Foto’s van bijzondere bloemen en planten zijn nog geliefder. We fotograferen onze geliefden wat graag onder een exotische palm, tussen bloeiende cactussen en tegen het decor van de hangende bougainville.

Foto’s

Vind je een fotoboek overdreven of toch te veel werk, dan kan je je ook beperken tot enkele foto’s afdrukken. Zelfde procedé, je kiest je eigen afwerking, inclusief lijst. Op Fotofabriek.nl kan je zien hoe persoonlijk het kan zijn.

veldbloemen

Het gestolde moment

Iemand heeft wel eens gezegd dat de natuur is uitgevonden voor de fotografie. Geestig. Het is waar dat bloemen en planten bijzonder verleidelijk zijn als het gaat om het gestolde moment. Met onze smartphones maken we in een mum van tijd, maar als ware meesters, een collage stillevens waarvoor onze verre voorouders met penseel en pigment jaren nodig hadden.

het gestolde moment

Geluk

Die vergelijking met de schilders van stillevens is niet eens zover gezocht. Net als het stilleven geeft de meeste natuurfotografie uiting aan de behoefte de schoonheid van de natuur te bevriezen op haar toppunt. Dit verschaft ons een bijzonder aangenaam gevoel: vrolijkheid, optimisme, blijheid, geluk.

Wetenschappers toonden aan dat bij het zien van dergelijke beelden onze hersenen een chemische activiteit ontwikkelen die zorgt voor dat gevoel. Loop eens ruimte binnen met beelden van bloeiende bloemen en planten en je weet wat die wetenschappers bedoelen. Niet voor niets dat bloemenwanden in woonkamers en kantoren geen zeldzaamheid zijn, werknemers voelen zich er beter bij, wat weer goed is voor hun productiviteit.

Fotocredits
-foto 1: Katherine McCormack, op Unsplash.
-foto 2: Justin Heap, op Unsplash.
-foto 3: Mitchell Lensink, op Unsplash.
-foto 4: Dimitri Iakymuk, op Unsplash.