Amarine BelladivaKitty de Jong is de trotse eigenaresse van Agro Fleur Select, een bedrijf dat verschillende snijbloemen en bloembollen teelt en gespecialiseerd is in de teelt van de Nerine en Amarine. Die laatstgenoemde bloem heeft haar hart gestolen, maar is volgens haar helaas nog veel te onbekend .
Kitty teelt haar producten op verschillende plaatsen. In Noordwijkerhout, in de Noordoostpolder, in Roelofarendsveen en in Portugal. Omdat de Amarine maar een korte periode bloeit, is er in korte tijd veel aanbod. Door ook in Portugal te telen kan ze het seizoen verlengen.

Amarine Belladiva

Amarine belladiva

Kruising Amaryllis en Nerine

Door Florapodium

Aalsmeer

Amarine Belladiva is verkrijgbaar in de kleuren wit, roze, donker- en lichtroze. Deze ‘grootbloemige’ kruising tussen Nerine en Amaryllis kenmerkt zich door een rijke, volle bloei en een lange houdbaarheid, zowel op de vaas als in de tuin. De Amaryllis is duidelijk in het product terug te zien. Vandaar de naam Ama-rine: ‘Ama’ van Amaryllis en ‘rine’ van Nerine. Een geheel nieuw product dus.
Het verschil tussen de Nerine en Amarine is ook goed te zien. Nerine Bodeni-lijn (de traditionele lijn) beschrijft Kitty als de sierlijke lijn. De Nerine Elegance-lijn heeft haar naam te danken aan de elegante uitstraling. Reden waarom in Japan Nerine wordt gebruikt voor het fragiele ikebana. De Amarine is daar minder geschikt voor vanwege de volle bloemen, dikke stelen en intens kleurige bloemen.
Amarine belladiva

Zeegod Nereus

Het verhaal gaat dat Nerines ooit vanuit Zuid-Afrika aanspoelden op de kust van Guernsey. Aan de zeegod Nereus dankt de bloem haar naam. Nerine is afgeleid van Nereïden, zijn prachtige dochters. In Engeland is het product ook wel bekend onder de naam Guernsey Lilly.

Keizerlijke tuin

Aan de Amarine Belladiva Tomoko kleeft ook een mooi verhaal. Deze bloem is gedoopt door de vrouw van de Japanse ambassadeur. Willem Alexander en Maxima namen de bloembollen mee tijdens hun bezoek aan de Japanse keizer. Die staan nu te bloeien in de tuinen van het paleis.

Missie

Kitty de Jong: “De Amarine geeft je een bepaald gevoel. Ik inspireer mensen graag om met bloemen kleur te geven aan bijzondere momenten. Het is mijn missie om Amarine bekender te maken bij het grote publiek. Uiteindelijk moet de consument de Amarine gaan herkennen”.

Veredelen en vermeerderen

De bol veredelen kan op drie manieren. Door de klisters te planten. Door te parteren, waarbij er een sterretje in de onderkant van de bol wordt gesneden. De bol plant je in de grond en op de plek van de ster ontstaan er allemaal kleine nieuwe bolletjes. En via weefselkweek. Weefselkweek is de meest dure manier.

Amarine belladiva

10 tot 12 jaar

De Amarine en Nerine geven pas 3 tot 4 jaar na veredelen bloemen. Daarna wordt het product een tijdje in de gaten gehouden, om te zien of het aan de kwaliteitseisen voldoet. Na 10 tot 12 jaar heb je pas een partij die de moeite waard is. Kitty vermeerdert de bollen van de Amarine zelf. Daarom weet ze precies wat de kwaliteit van de bloem is.

Bollen koken

In het voorjaar kookt Agro Fleur Select alle bollen op 43 graden Celsius, de temperatuur die de bollen verdragen zonder dood te gaan. Daardoor gaan onder andere aaltjes dood, waardoor het gewas bestendiger is door het jaar heen.

Zie ook Kitty de Jong en Agro Fleur Select.

Meer over bloemen zie de GroenVandaag-serie in de schijnwerpers.

Meer foto’s van de Amarine op GroenVandaag Facebook.