GroenVandaag, nieuwssite over bloemen & planten, wonen en duurzaam vergroenen

Ranonkel Butterfly in de schijnwerpers

2024-01-05T12:49:57+02:0017 februari 2023|Columns, Nieuws|

Ranonkel Butterfly – De Ranonkel Butterfly is een volledig nieuw soort, ontstaan in Japan. Wij kennen allemaal de gevulde ranonkel, maar van origine is dit bloemetje enkelbladig. Eigenlijk gaan we met de Butterfly weer terug naar de genen van de eerste botanische ranonkel.

 Het unieke van deze ranonkel is toch wel de vorm.

De Butterfly heeft zeven tot twaalf bloemen per steel en veel meer bloemblad dan de “gewone” ranonkel. De bloemblaadjes hebben een laagje wax, waardoor ze een mooie glans hebben en de bloemen lang mee gaan. Hierdoor kan je extra lang genieten van dit leuke voorjaarsbloemetje.

ranonkel butterfly

Ranonkel Butterfly

Door Florapodium
Aalsmeer

De Ranonkel Butterfly is heel goed te gebruiken in eldboeketten die tegenwoordig erg geliefd zijn.

 Ranonkel Butterfly wordt vermeerderd door weefselkweek. Er zijn verschillende manieren van weefselkweek. Maar in het kort gezegd komt het er op neer dat je plantencellen of een stekje van de plant laat groeien op een uitgekiemde voedingsbodem en daaruit nieuwe scheuten laat ontstaan. Omdat dit in een laboratorium gebeurt kan men veel sneller vermeerderen dan dat dit in de natuur mogelijk zou zijn. Wel is het van belang dat er heel steriel gewerkt wordt. Als hier bacteriën bijkomen, is de kans groot dat het nieuwe plantje gaat rotten.

De kweker en zijn product

De ranonkel Butterfly wordt momenteel maar in drie landen geteeld. In Italië, Portugal en Nederland. Het voordeel van de teelt in verschillende landen is, is dat het productieseizoen langer is. De productie begint in Italië, vervolgens Portugal en daarna in Nederland.

monarch flowersMonarch Flowers

Monarch Flowers is de Nederlandse kweker van de Ranunculus Butterfly serie. Monarch Flowers is gevestigd in ’s-Gravenzande met drie tuinen en met één tuin in Hoek van Holland.

 In oktober worden de plantjes gepoot vanuit weefselkweek.

Koude teelt

Ranonkel is een vorstvrije, koude teelt. Het doel is om de plant rustig op te kweken waardoor de kwaliteit optimaal is. In maart zijn de eerste bloemen rijp genoeg om gesneden te worden.

 De productie gaat door tot half mei. Hierna wordt de temperatuur te hoog en krijgen de planten te veel daglicht. De planten worden gerooid en de plant gaat in rust. In oktober zou de knol opnieuw gepoot kunnen worden, zodat het proces opnieuw kan beginnen.

ranonkel butterfly
zo mooi in de vaas, ranunculus

Verzorging

Ranonkel Butterfly is een hele sterke bloem. Met de juiste verzorging kan je zeker twee weken genieten van deze frisse voorjaarsbloem.
• Gebruik een schone vaas en vul deze met een klein laagje schoon water en snijbloemenvoedsel.
• De ranonkel is erg gevoelig voor bacteriën, het is daarom beter om de vaas niet te vol te doen, maar liever een klein laagje en elke dag schoon water bijvullen.
• Snij een klein stukje van de steel af, met een scherp en schoon mes, voordat je ze in het water zet.
- Zet een de rankonkels op een koele plek, vermijd direct zonlicht.

Lees op GroenVandaag ook dit artikel over een bijzondere plant: Gentiaan Pink Sky, in de schijnwerpers

Ga naar de bovenkant