André van Duin – Op Nationale Tulpendag, zaterdag 15 januari 2022, heeft André van Duin in de Westerkerk in Amsterdam zijn eigen tulp gedoopt: ‘André 75’. De nieuwe bloem is door de Nederlandse tulpenkwekers (TPN) aangeboden ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag en in het kader van ‘Share Happiness’, het thema van Nationale Tulpendag.

André van Duin

Arjan Smit, TPN-voorzitter: “Met de nieuwe tulp spreken we als tulpenkwekers waardering uit voor het unieke en omvangrijke oeuvre van André van Duin. Tijdens zijn al maar voortdurende carrière brengt hij positiviteit en vrolijkheid bij elke generatie Nederlanders. Wij zijn trots dat wij André kunnen eren met een eigen tulp.” Na afloop van de doop deelden André van Duin en kwekers duizenden kleurrijke tulpenboeketten uit aan het publiek.

nationale tulpendag 2022

Pioentulp André 75

André van Duin heeft de nieuwe bloem, een pioentulp, persoonlijk geselecteerd: “Ik ben zeer vereerd met deze dubbelbloemige tulp! De tulp is mijn lievelingsbloem omdat het de enige bloem is die nog een stukje doorgroeit in de vaas.” Kenmerkend voor Tulipa ‘André 75’, zoals de botanische naam luidt, zijn de dubbele bloemen in een vrolijke, gele kleur en de stevige steel met strak groen blad. De vele bloemblaadjes van de pioentulp ontvouwen zich maximaal tijdens de bloei. Een bloeiende ‘André’ heeft een bloemdoorsnede van 7 cm. De sterke snijtulp is veredeld door Holland Bolroy Markt uit Heiloo. De nieuwe tulp wordt vereeuwigd in het International Cultivar Register of Tulip Names.

Nationale Tulpendag

Nationale Tulpendag is de dag waarop de start van het (snij)tulpenseizoen wordt gevierd. Met een feestelijke actie barst het tulpenseizoen weer los. Naar verwachting zullen wereldwijd meer dan 1,7 miljard Hollandse tulpen het voorjaarsgevoel in huis brengen. De dag wordt georganiseerd door alle Nederlandse tulpenkwekers, verenigd in Tulpen Promotie Nederland.