GroenVandaag, nieuwssite over bloemen & planten, lifestyle, wonen en duurzaam vergroenen

Anemoon klein van stuk, groots in voorkomen

2024-02-28T19:17:58+02:0027 september 2018|Nieuws|

Anemoon klein van stuk – Ken je de anemoon? Dit lieflijke stukje natuur schittert in het vroege voorjaar uitbundig met haar vrolijke bloemen. Klein van stuk, groots in voorkomen! Er zijn veel soorten anemonen, maar drie zijn onmisbaar in tuin. Dit zijn de oosterse anemoon (Anemone blanda), de bosanemoon (Anemone nemorosa) en de gele bosanemoon (Anemone ranunculoides). Deze vrolijkerds sprankelen met hun margrietachtige bloemen van 4-5 cm.

Anemoon klein van stuk

anemoon klein van stuk

Bloeiers van het vroege voorjaar

Het zijn echte bodembedekkers, bloeiend in de kleuren wit, roze, blauw en geel. Speur in het vroege voorjaar maar eens naar grote kleurvlakken in het bos. Grote kans dat je daar een groep in het wild groeiende anemonen vindt.

anemoon

Bloementapijt

Wil je in eigen tuin van anemonen genieten? Goed idee! De anemoon is namelijk perfect voor in de tuin. Als je ze nu plant is het superlang genieten geblazen, vanaf maart t/m april. Verras jezelf en plant ze in groepjes. De beloning is een geweldig bloementapijt in de border. En wist je dat deze sfeermakers ook nog eens verwilderen? Dat betekent dat ze ieder jaar opnieuw bloeien én dat het bloementapijt ieder jaar groter groeit omdat het er steeds meer worden. Niet verkeerd voor deze kleine dames.

Leuke weetjes over de anemoon

– Oosterse en (gele) bosanemonen zijn familie van de net zo vrolijke ranonkel.
– Na het bloeien trekken de planten zich helemaal terug en laten ze zich niet meer boven de grond zien, tot in het vroege voorjaar.
– Deze voorjaarsbloeiers groeien 15-20 centimeter hoog.
– Er zijn verschillende bloemvarianten van anemonen, zoals dubbele bloemen, enkele bloemen en extra grote bloemen.
– Wist je dat de bloemen zich naar de zon richten om zo veel mogelijk voorjaarswarmte op te vangen?

Meer weten over het planten van bollen, lees dit artikel op GroenVandaag: Bloembollen planten; zo gedaan, lang plezier.

De bekendste Oosterse anemoon is Anemone blanda ‘Blue Shades’. De naam zegt het al: de bloemen zijn prachtig blauw.

Meer weten over bloembollen? Neem een kijkje op bloembol.org

Bodembedekker

Omdat Anemoon klein van stuk blijft, wordt de bloeier veelal toegepast als een bodemdekker. Een andere populaire bloeiende maar nog kleinere bodembedekker is sedum, wat zelfs geschikt is als dakbedekking. Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Sedum multi toepasbaar in een handomdraai

Ga naar de bovenkant