Sedum multi toepasbaar – Sedum zijn vetplanten die vocht opnemen in hun bladeren en tegen langdurige droogte en warmte kunnen. De vetplantjes groeien op vrijwel iedere ondergrond en vragen niet veel onderhoud. Er zijn vele soorten en in uiteenlopende kleuren, zoals wit, roze, rood, paars, geel, groen en grijs. Het vetkruid -de Nederlandse naam voor Sedum- bloeit in juni-september en wordt niet hoger dan 20cm.

Sedum multi toepasbaar

Onderhoudsarm

Omdat Sedum onderhoudsarm en gemakkelijk te verwerken is, is het een populaire plant als het gaat om het vergroenen van onze directe leefomgeving. Bovendien biedt het meer toepassingsmogelijkheden dan veel andere planten.

Als bodembedekker in de tuin

Sedumzoden zijn snel en eenvoudig te verwerken. In een handomdraai heeft u een mooie bodembedekking in uw tuin. Omdat de plantjes compact en langzaam groeien, is snoeien, schoffelen en wieden verleden tijd. De plant behoudt in de winter zijn groene kleur.

  Aanleg Sedumzoden stap 1 Aanleg Sedumzoden stap 2 Aanleg Sedumzoden stap 3

Als dakbedekking

Sedum is ook uitermate geschikt voor het aanleggen van een groen dak op huis, schuur en garage. Met een goed substraat en een goede drainage zorgt Sedum niet alleen voor een attractief en natuurlijk afgewerkt dak, het heeft ook een groot isolerend effect. Bovendien verlengt een groene dakbedekking de duurzaamheid van het dak.

Tip voor aanleg en onderhoud

Bij het aanleggen van een sedumbedekking is een vruchtbare en egale ondergrond aan te bevelen. Sedumzoden kunnen zo vanuit het bakje op de gewenste plek worden neergelegd. Bij plaatsing op een hellende ondergrond zijn er speciale borgpennen om de zoden op zijn plaats te houden. Bemest de sedumzoden minimaal 1x per jaar -in het voorjaar- met een langwerkende meststof.

Biodiversiteit

Sedum is ook uitermate geschikt als dakbedeking. Het verbetert de thermische isolatie, goed vvor het klimaat en goed voor de biodiversiteit. Naast de traditionele sedumdaken zijn er ook sedummatten beschikbaar.

LEESTIPO: Lees ook over deze vroegbloeiende bodembedekker op GroenVandaag: Anemoon klein van stuk, groots in voorkomen

Ben je op zoek naar een harde, niet-levende en toch bijzondere bodembedekker, probeer dan eens perziksteen.

Bron en foto’s: Sempergeen