Arboretum De Dreijen – Wandelen door de botanische tuin arboretum De Dreijen en genieten van nieuwe doorkijkjes met prachtige bomen, struiken en bloemen. Beter kijkend naar de wonderlijke wereld van het plantenleven. Een boombast vol met bosjes lange stekels, zoals je die van cactussen kent? Of een boom vol witte ‘zakdoekjes’, dat bloemen blijken te zijn?

Arboretum De Dreijen

Engelse landschapsarchitectuur

Arboretum De Dreijen  heeft een lange bestaansgeschiedenis. De aanleg in 1895 was een initiatief van de Rijkslandbouwschool, een voorloper van wat nu Wageningen University is. Leonard Springer, één van de bekendste landschaps- en tuinarchitecten van zijn tijd, en een groot kenner van bomen en heesters, kreeg de opdracht voor de aanleg. Hij liet zich inspireren door de toenmalige Engelse landschapsarchitectuur wat nog steeds herkenbaar is: kronkelpaden tussen de gazons, borders met hortensia’s, en een fraaie rotstuin met vijver. Ook het in 2013 aangelegde Pinetum is in deze stijl ontworpen.

Beckingtuin

De opvallende eerste uitbreiding van het arboretum is de zogenaamde Baas Beckingtuin, ontworpen door de gelijknamige conservatrice aan het Herbarium van de opleiding. De ongeveer één hectare grote uitbreiding nam ten dele de plaats in van de boomkwekerij en de reservemoestuin, en werd in een formele en symmetrische aanleg met een pinetum (verzameling naaldbomen), een pergola en een geometrische vijver in 1918 voltooid. Aan de kop van de vijver kwam een buste van de beroemde Zweedse plantentaxonoom Linnaeus.

Veel diersoorten

Naast een bijzondere collectie van planten en bomen hebben ook veel diersoorten de Dreijen als leefgebied ontdekt. In het Arborerum en de aangrenzende terreinen zijn regelmatig bijzondere vogels, reptielen, amfibieën, en zoogdieren waar te nemen. Met een beetje geluk kunt er één van de mooiste vogels van Nederland, de ijsvogel, of bijvoorbeeld het kleinste roofdier van Europa, de wezel, tegenkomen. Bron: wikiwageningen

Bomentuin de Dreijen is dagelijks te bezoeken van 10.00 uur tot 17.00 uur. Rondleiding door één van de tuinmannen, die al meer dan 30 jaar verbonden is aan Arboretum de Dreijen.

Meer over bomen

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Monumentale bomen in kaart gebracht