Architectuur – Paradoxaal dat juist in het topsegment van de architectuur weglaten zo geliefd is. Je zou zeggen dat als geld geen beperkende factor is uitbundigheid haar gang kan gaan. Maar zo is het niet. Het leidende idee dat overdaad synoniem is voor overbodig zie je niet alleen in het werk van bijvoorbeeld State Architecten,  maar ook bij interieur designers en landschapsarchitecten. Dat less heeft waarschijnlijk te maken met een wereld die bol staat van de prikkels. De behoefte aan rust, orde en overzicht als logische reflex.

Architectuur

Minimalisme

De beelden van huizen en inrichting in minimalistische stijl zijn werkelijk prachtig. Waar weinig wordt getoond, valt veel te zien. Details drukken elkaar niet weg, maar vragen de aandacht, juist omdat ze niet talrijk zijn. Ze geven ons brein focus. De onalledaags vormgegeven stoel, de gebruikte materialen, de kunstige wandbekleding, alles is heel doordacht en op elkaar afgestemd, zodat niets het evenwicht kan verstoren.

Natuur oogverblindend

Of de ruimte rondom die architectonische huizen ook minimalistisch is, is nog maar de kwestie. Vrijwel altijd is de natuur overweldigend aanwezig. Niet zozeer in rijkdom van soorten maar wel in ruimte. Minimalisme in groen is trouwens evenzeer oogverblindend. Een strakke, wit gestucte villa met in de tuin Hortensia Annabelle of sierlijke menshoge Pennisetum geeft het geheel extra cachet. Mediterrane bomen of Yucca’s zorgen ook nog eens voor een subtropische geheel en brengen warmte in de beleving.

architectuur minimalisme

Sansevieria

Binnenshuis doet een enkele grote kamerplant het goed, bijvoorbeeld de banaan of een bijzondere keus uit het grote assortiment Sansevieria. Nog niet zo lang gelden gold Vrouwentong als oubollig, maar de ijzersterke plant is, onder andere door de veredeling een ware wedergeboorte door en geldt nu zelfs als elitair eigentijds. Bijvoorbeeld de cilindrica met zijn ronde, in een groepje rechtopstaande of waaiervormige bladeren. Kunststukjes.

Architectuur levert prachtige bouwwerken, maar gelukkig blijft groen een cruciale rol spelen, binnen en buiten. We kunnen niet zonder.