Kerst en Sansevieria – De sansevieria is erbij. Nederland bereidt zich voor op de Kerst. In de winkelstraten zie je takken, ballen en bomen in de etalages opduiken. Traditiegetrouw openen de tuincentra het seizoen met uitgebreide kerstshows en maken we kennis met de kersttrends.

Kerst en Sansevieria

De Nederlandse naam is Vrouwentong. De plant wordt gezien als een heel gemakkelijk te houden woonplant. De stekelige punt van het blad staat voor de scherpe vrouwentong in het algemeen of de scherpe tong van schoonmoeders.
In 1794 nam natuuronderzoeker Carl Peter Thunberg de plant mee en vernoemde haar naar de Italiaanse prins Raimondo di Sangro die uit San Severo kwam. Na 2004 kwamen er ook andere soorten onze kant op.

Fris

Dit jaar zijn het de frisse kleuren die domineren, grijs en wit-tinten. Het heeft iets luchtigs, bijna iets zomers. Eenvoud, rustig en rustiek. Als basis, wel te verstaan. Want wie wat wil wagen kan contrasterende kleuren toevoegen om boom en tafel meer spanning te geven.

kerst en sanseveria

Eyecatcher

In dat op zicht is de Sansevieria met geverfde toppen uitermate geschikt. Een verrassende eyecatcher die in tal van kleuren verkrijgbaar is. Van nature is de plant groen, maar de varianten die je nu in de winkels ziet, hebben toppen die op kleur zijn gebracht met verf die aanvoelt als fluweel. De kleur zal er uiteindelijk uitgroeien maar dat kan heel lang duren.

Herkomst en verzorging

De Sansevieria komt oorspronkelijk uit het westen van Afrika en behoort tot de familie van succulenten. De plant is er in vele soorten en vormen: rechtopstaand, gedraaid, rozetvorm, groen, groengeel, breed blad, cilinderblad en… met (kunstmatig) gekleurde toppen.
Houd tijdens het najaar en de winter de plant droog. Daarmee simuleer je als het ware het droge seizoen van de plaats van herkomst. Sansevieria’s houden van een matig lichte tot lichte standplaats. Zonlicht kan ook. Aangezien de Sansevieria een tropische plant is, mogen de temperaturen niet te laag zakken. Overdag tussen 15 en 28 graden Celsius en ’s-Nachts tussen de 12 en 20 graden Celsius.

fotocredits: intro-foto: Kaemingk
sansevieria, planten voor studenten

Luchtzuiverend

De vrouwentong is luchtzuiverend en brengt de luchtvochtigheid in je huis op orde. Ze zet giftige stofjes namelijk om in zuurstof.

Nog meer de Vrouwentong

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: