EDE – Henry Ford, de legendarische autofabrikant, wist dat ook. De Bromelia Tillandsia is een veelzijdige plant, die zich leent voor allerlei decoratieve toepassingen.

Henry Ford

Behalve dat Ford de mens in 1908 mobiel maakte met zijn T-Ford, introduceerde hij ook de eerste lopende band productie, waardoor de auto ineens bereikbaar werd voor het grote publiek. In 1918 was de helft van de auto’s op de Amerikaanse wegen een T-Ford. Je kunt dus wel zeggen dat Henry de wereld veranderde.

Natuurmens
Wat de meeste mensen niet weten is dat hij ook een groot liefhebber was van de natuur en het boerenleven. Zijn kennis van de auto-industrie benutte hij ook om landbouw te mechaniseren. De autobouwer was bovendien vegetariër en geheelonthouder. Hij at en dronk graag sojaproducten. In een speciaal laboratorium experimenteerde hij met soja; hij wilde het gebruiken als brandstof voor zijn auto’s. En van de grondstof wilde hij carrosseriedelen maken.

Maar helaas lukte het Ford niet de jarenlange strijd met de fabrikanten van benzinemotoren te winnen. En een carrosserie van soja kwam er ook niet. Maar hij moest en zou wat groens in zijn auto, daarom kwam hij op een dag tot het idee om de stoelbekleding van zijn auto te maken van het sterke blad van de Bromelia Tillandsia!

En over groen gesproken… Het bekende verhaal dat je de auto in alle kleuren kon kopen als het maar zwart was, is een fabeltje. Van 1908 tot 1914 werden er zelfs alleen maar groene, grijze en blauwe exemplaren gebouwd! Pas in 1914 werd zwart de standaardkleur. En dat had een hele simpele reden: van alle kleuren verf droogt de zwarte het snelst!

Met dank aan Plantion, kleurrijke verhalen.