AALSMEER – Begonia maculata Wightii; een begonia met witte stippen. Maarten van der Hoorn, eigenaar van kwekerij Amstelzicht, teelt ze. Niet alleen vanwege de schoonheid van de stippen, ook voor het gekartelde en de dieprode onderkant van het blad. Het groen is weer terug in onze woonkamers. Gezellig. Natuur. In die trend past de Begonia maculata. Bovendien heeft de plant luchtzuiverende eigenschappen, dat is dus mooi meegenomen. En de plant is allang niet meer ouderwets. Hip zelfs.

Begonia maculata Wightii

Dit artikel is verzorgd door Florapodium, Aalsmeer

Twee jaar geleden begon Van der Hoorn met het kweken. Hij knipte een ‘Wightii’ in stukken en ging aan het stekken. Nu heeft hij een flink aantal moederplanten staan, waarvan steeds nieuwe worden maakt.

Verzorgingstips

– Vochtige aarde kan de plant goed verdragen, in tegenstelling tot kou.
– Je moet wel opletten dat de wortels niet te nat staan, anders gaan die rotten en krijgt de plant bruin blad, wat vervolgens valt.
– Van besproeien houdt de plant niet. Geef water op de potaarde.
– Zet de plant op een warmere plek en uit direct zonlicht.
– Een keer in de maand plantenvoeding is genoeg.
– Verpot de plant alleen in het voorjaar.
– Deze Begonia is een snelle groeier. Lange takken kun je inkorten, dan gaan de bladeren vertakken en groeit de plant breder uit.

Het sap van de begonia is giftig. Zet de plant niet op een plek waar kinderen of dieren bij kunnen.

De teelt

Kwekerij Amstelzicht is opgericht in 1964 door de vader van Maarten. Hij startte met het telen van snijbloemen. In de jaren 70 ging het bedrijf over op potplanten. Van der Hoorn teelt onder ander Allium, Lavendel, Pioenen, bolproducten en groene en bloeiende kamerplanten.
Omdat er kleinschalig wordt geteeld is er ruimte voor meerdere producten, wat weer de gelegenheid biedt om iets uit te proberen. Bovendien kan hij op deze wijze producten telen die grote bedrijven minder interessant vinden.

De teelt bestaat voor een groot deel uit handwerk. Zo wordt de bloemen met de hand verwijderd. Dit moet, omdat de sierwaarde van de plant in het blad zit.

De Begonia Maculata Wightii voert Van der Hoorn dit jaar in kleine aantallen. Eerst wil hij zien hoe het product ontvangen wordt en welke kinderziektes er zijn te overwinnen. In de zomer van 2020 wil hij de aantallen flink opschroeven.

Meer info

Nieuwsgierig naar andere bijzondere bloemen en planten, kijk dan naar de artikelen in de rubriek Columns op GroenVandaag.

Bijvoorbeeld, Hippeastrum White Sensation of Helleborus WinterFashion.

Meer info over de kweker, zie Amstelzicht.