AALSMEER – Hippeastrum White Sensation. Frans Kouwenhoven is van oorsprong groentekweker. In 1994 stapte hij over op de teelt van Amaryllis. Een prachtig product, wat zijn broer ook teelt.
De naam ‘White Sensation’ is door Kouwenhoven zelf bedacht. White Sensation is een exclusieve amaryllis-soort die maar door twee kwekers wordt geteeld. De bollen van White Sensation zijn groot, de stelen dik en de knoppen enorm.

Hippeastrum White Sensation

Exclusieve Amaryllis

Dit artikel is verzorgd door Florapodium, Aalsmeer

White Sensation kijkt je aan

De plant onderscheidt zich door haar heldere witte bloemen en mooie ronde bloemblad. Veel Amaryllis-soorten laten de kop wat hangen als ze open zijn, de Hippeastrum White Sensation blijft je aankijken als ze bloeit. Dat komt door de sterke steel, die knakt veel minder snel. Bovendien is het vaasleven erg goed.

Kouwenhoven: “De belangrijkste reden van het knakken is eigenlijk een vuile vaas, waardoor er bacterie groei in de steel ontstaat. Een andere oorzaak ligt bij de kweker. De sterkste bloemen komen van het gewas na drie, vier weken. De laatbloeiers hebben minder licht gekregen, waardoor de steel zwakker en korter is. Ook het transport van kwekerij naar bloemisterij speelt een rol. Als de stelen vochtig worden verpakt, houdt de bloem langer zijn versheid.”

Kerst

Met de Kerst is deze hippe bloem niet aan te slepen. Rood en wit zijn dan populaire kleuren en daar past deze Amaryllis heel erg goed bij. Bovendien laat White Sensation zich door de decoratieve waarde goed stylen.

De teelt in beeld

De Teelt

Kouwenhoven snijdt de Hippeastrum White Sensation rijp, als je de kleur al een beetje kan zien. De steel heeft zo meer voedingsstoffen uit de bol meegekregen, wat de houdbaarheid ten goede komt. 
Voor de kweker is het rijper snijden arbeidsintensief. Niet alleen duurt het oogsten langer, ook het verwerken.

Dubbelschubben

Kouwenhoven teelt zijn bollen zelf. Dit doet hij door middel van ‘dubbelschubben’. De boven- en onderkant worden van de bol afgesneden. Vervolgens wordt de overgebleven bol verdeeld in partjes, of dubbelschubben. Van een grote bol kunnen ongeveer 50 tot 80 stukjes gesneden worden.

De dubbelschubben gaan bij zo’n 30 graden in vochtige vermiculiet. Na drie tot zes maanden ontstaan er nieuwe kleine bolletjes tussen de rokken van de partjes. De kleine bolletjes worden met 75 tot 100 stuks op een vierkante meter gepoot.
Na tien, elf maanden hebben de bollen een omtrek van 12 tot 20 cm en worden uit de grond gehaald. In februari gaan de bollen opnieuw de grond in, zodat ze rond de Kerst in bloei staan. Dit hele proces vanaf het dubbelschubben tot aan de eerste oogst duurt ongeveer 2,5 jaar

Meer info

Nieuwsgierig naar andere bijzondere bloemen en planten, kijk dan naar de artikelen in de rubriek Columns op GroenVandaag.


Bijvoorbeeld, Florinca Arcadia of Symphoricarpos Magical Treasure.


Meer info over de kweker, zie Frans Kouwenhoven Amaryllis.