LEIDEN- Werkschoenen. Kleren maken de man. Iedereen weet wat dit spreekwoord uitdrukt: wie goed gekleed gaat, incasseert aanzien en succes. Goed gereedschap is het halve werk, is nog een spreekwoord waarvan de we betekenis wel weten. Wie de juiste middelen heeft, volbrengt de klus naar tevredenheid.

Mix je deze spreekwoorden, dan krijg je: kleren maken de klus. Logisch. Dat wil zeggen, dat lijkt logisch. Maar het dragen van professionele werkkleding voor bijvoorbeeld pittige tuinklussen, is nog lang geen vanzelfsprekendheid onder niet-beroepsmatige tuiniers.
Een werkbroek, ja, die wordt nog wel eens gedragen, maar hoe zit het met werkschoenen?

Beschermende werkschoenen maken de tuinklus

Geschoeide tuiniers

Voor bouwvakkers, chauffeurs, koks, beveiligingswerkers horen beschermende werkschoenen standaard tot hun garderobe. Hetzelfde geldt voor de hovenier. Zonder uitzondering kiezen deze professionals bewust voor schoenen die rekening houden met de veiligheid van voeten, enkels en tenen.
Maar waarom zijn de meeste tuiniers minder voorzichtig? Een siertegel of hardhouten paal op je teen blijft niet zonder gevolgen als je doordeweekse sneakers draagt en banjeren door stekelig gewas of stampen door de modder is zonde van je mocassins. Ongeschikt als tuinschoeisel. Het staat wel vlot, maar het helpt je klus niet vooruit.

3 vliegen in een klap

Er zijn genoeg fabrikanten, zoals engelbert strauss, die dit begrepen hebben. Vandaar dat je steeds meer beschermende werkschoenen ziet die niet alleen veiligheid bieden, maar ook comfort. Bovendien zien ze er goed uit: van stoer naar degelijk naar hip met kleurtjes. 3 vliegen in een klap dus.

Slimme investering

En er is nog een voordeel. Beschermende werkschoenen zijn er in diverse prijsklassen. Voor elke beurs en voor lichte en zware klussen. En als je je schoenen goed verzorgt, dat doe je per slot van rekening ook met je gereedschap, dan kun je er jarenlang mee doen. In meerdere opzichten een slimme investering dus.

Tips aanschaf

Let bij aanschaf op de normering die bij de werkschoen hoort. Er zijn diverse klassen. Die worden gecodeerd met SB S1 t/m S5. Van eenvoudige tot geavanceerde uitvoering. Daarnaast is het goed om te kijken naar aspecten als:
-goede grip
-slijtvastheid
-ventilerend vermogen
-weerbestendigheid

kruiwagen

Accessoires

Wie helemaal gekleed de tuin in wil om te klussen, die kan bij zijn werkschoenen ook nog diverse accessoires uitzoeken: een pet of een muts; een broek, jassen en bodywarmers, zelfs een overhemd. Ja, dan is het niet moeilijk meer om je een echte prof te voelen, die voor geen klus terugdeinst.

Meer info over klussen in de tuin zie deze artikelen op GroenVandaag:
Tips voor het onderhouden van een grote tuin
Tuingeheimen: winterbeurt is echt achterhaald!