BRUSSEL – Planten met een extra troef zijn interessant om klanten te blijven verrassen. Niet toevallig dat de Belgische Florall award op 6 maart uitgereikt werden aan nieuwkomers die bovenop hun sierwaarde nog iets meer te bieden hebben. Het goud ging naar een bijenplant, zilver was voor een compacte en aromatische Rhus en coniferen met een verhaal kaapten de bronzen award weg.

Award

Goud
Bijenweelde rozen wonnen de gouden Florall award. Dit assortiment rozenstruiken werd speciaal ontwikkeld voor bijen. De vakjury waardeerde sterk de focus van een roos als nutsplant, naast de sierwaarde of de geur die traditionele rozenplanten bieden. ‘Biodiversiteit en aandacht voor bijen zijn actuele thema’s, waar dit rozenassortiment zéér mooi op inzet’, aldus de jury.
Voor bijen is vooral de open vorm van de bloem noodzakelijk. De nectar is bij deze noviteit goed bereikbaar door de enkele of halfgevulde bloemen die worden geproduceerd in grote clusters. Een geel bloemhart verhoogt daarenboven ook de zichtbaarheid voor bijen.
[youtube id=”oUejm8ZamU0″ width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”?rel=0&controls=0&showinfo=0″ class=””]

 

De rozen hebben een compacte groeiwijze en een mooi glanzend groen blad. De bloei is enorm rijk met een mooi opgaand bloemetje waarin de meeldraden een prachtig contrast vormen. De bloeiperiode loopt van de vroege zomer tot het begin van de vorst.

rozen voor bijen

rozen voor bijen

Bijenweelde
Deze rozen worden 40 à 50 cm hoog en zijn uitstekend bestand tegen ziektes. Het zijn compacte groeiers en zeer gezonde, bloeirijke rozenplanten. Bijenweelde rozen zijn makkelijk te onderhouden, ze laten alle type snoei toe. Ze kunnen worden aangeplant in perken, borders en bloembakken en laten zich goed combineren met andere planten, zoals tussen heesters en in vasteplantenborders.

Deze nieuwkomer is beschikbaar in zes kleuren: Bijenweelde rood, wit, abrikoos, geel, roze en lichtrood. Het is een kruising die gewonnen werd door Tantau rozen en wordt in België in de handel gebracht door Carl Van Sante.

Meer info: www.vansante.be