HILLEGOM – Nu rozen planten en je zal in de zomer genieten van hun geuren. Weinig planten die zo divers zijn als de roos. Je kunt ook naar hartelust met rozen combineren. Met al die verschillende groeivormen ontstaat er al snel een echte rozentuin. Plant bijvoorbeeld bodembedekkende rozen samen met hogere struikrozen en stamrozen. Ga de lucht in met klimrozen. Plaats rozen tegen een muur, leid ze over pergola’s en hekken.

Nu rozen planten

Het najaar is dé rozenplanttijd. De wortels settelen dan nog voor de winter. Hoe meer wortels een roos ontwikkelt, hoe beter de roos in staat is om voldoende voeding te vinden.

In de zomer genieten van de rozentuin

Botanische of wilde rozen passen perfect in een ‘wilder’ gedeelte van de tuin of, vanwege hun rozenbottels, in de moestuin. Geniet niet alleen van de geuren, maar ook van al die bloeiers in prachtige zachte tinten. Of juist wit. Of bont.
En wat te denken van al die bloemvormen. Wil je subtiele bloemetjes? Pompeuze? Of allebei? Wat je ook doet, nu rozen planten dus en je geniet in de zomer van je rozentuin.

Beste planttijd

Rozen zijn er in allerlei kleuren, vormen en maten. Je kunt ze met kale wortels kopen of in een pot met grond. De eerste keus is prijstechnisch het meest interessant. Een ‘kale-wortel-roos’ plant je van oktober tot en met april, en een roos in pot zelfs het hele jaar door. Plant ze niet als het vriest, het najaar is de beste planttijd.

Zonnige plek

Een gemiddelde roos heeft minimaal 4 uur zon nodig om goed te kunnen groeien en bloeien; hoe meer zon hoe beter. Het zijn echte zonaanbidders! Vrijwel iedere grondsoort is geschikt, maar omdat rozen niet van natte voeten houden, moet de grond wel goed doorlatend zijn.

Het planten

Maak voor het planten een ruim en diep plantgat. Bij veel rozen is een rozenras op een wilde onderstam geoculeerd. Plant zo, dat de oculatieplaats (de verdikking met de eerste takken, boven de wortels) 3 tot 5 cm onder de grond komt. Meng wat organische mest door de bovenlaag en druk voorzichtig aan. Geef voldoende water. Al de eerstvolgende zomer stelen de rozenbloemen de show in je tuin of op je balkon.

Rozen planten: goed voor klimaat en biodiversiteit.

Leestip lees ook dit artikel op GroenVandaag: Openbaar groen en tuin mooier met rozen

Tips

– Rozen doen het prima in potten. Wel gaat een roos met haar wortels graag de diepte in. Zorg daarom dat de pot minimaal 40 centimeter diep is.
– Rozenstruiken staan het liefst vrij van andere planten. Door de luchtcirculatie zijn ze beter bestand tegen ziekten en schimmels.
– Door rozen in je tuin te zetten verbetert de biotoop waarin bijen goed gedijen.
– Let op de verschillende bloeitijden. Met een slimme keuze geniet je van mei tot aan de vorst van je bloeiende rozen.

Verzorging

Rozen zijn sterke planten die, met wat liefde en aandacht, tientallen jaren meegaan.
– Zet ze op een zonnige plaats.
– Geef voldoende mest.
– Snoei in het voorjaar.
– Zo houd je de rozen in je rozentuin in goede conditie en showen ze jaar in jaar uit hun bloemenpracht.

Kijk voor snoei- en bemestingstips en voor meer inspiratie over rozen op www.roses4gardens.nl

Foto-credits: iVerde / Roses4Gardens