Rozen kleuren – Rozen zijn er in veel verschillende soorten, maten en kleuren. Ze zijn onder andere verkrijgbaar in de kleuren rood, oranje, wit én meerkleurig. Maar heb je er ooit bij het geven (of krijgen) bij stilgestaan wat de betekenis is achter deze rozen? Welke kleur geef je voor welke gelegenheid en welke boodschap kun je ermee overbrengen? De verschillende kleuren rozen en hun betekenis lees je hier.

Rozen kleuren

liefde – vriendschap

Rood = liefde

Rode rozen zijn het traditionele symbool van de liefde. Een ideaal cadeau dus voor je partner of geliefde. Het geven van rode rozen is een attent gebaar en een bijzondere manier om je liefde uit te drukken. Maar ook op de verjaardag van je partner zijn rode rozen gepast. Eén roos per levensjaar is altijd een mooi gebaar. Maar uiteraard kun je met een verjaardag ook altijd kiezen voor een mooi bosje gefeliciteerd bloemen!

Geel = vriendschap

Gele rozen zijn de perfecte manier om een speciaal persoon in je leven te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft. Of je nu een verjaardag of een jubileum viert, of gewoon je genegenheid wilt tonen, deze zonnige bloemen zullen zeker een glimlach op het gezicht toveren. Maar wanneer is de beste tijd om gele rozen te geven? Het antwoord is afhankelijk van de situatie, maar er zijn een paar algemene richtlijnen die je kunt volgen. Zo worden gele rozen vaak gegeven als een gebaar van vriendschap. Maar ze kunnen ook gegeven worden als felicitatie, zoals voor een nieuwe baan of promotie. En natuurlijk kun je ook altijd gele rozen bestellen en geven als een ‘ik denk aan jou’ geschenk.

Wil je weten hoe tuinrozen het best tot hun recht komen, kijk dan vooral naar het aantal zonuren.

zuiverheid – waardering

Wit = zuiverheid

Witte rozen zijn prachtige bloemen die veel verschillende betekenissen hebben. Ze staan voor zuiverheid, een nieuw begin en om rouw uit te drukken. Vanwege hun brede scala aan betekenissen kunnen witte rozen voor veel verschillende gelegenheden gegeven worden. In sommige culturen worden witte rozen alleen geassocieerd met de dood, maar ze kunnen dus ook op een teken van hoop duiden. Het is belangrijk om rekening te houden met de context, voordat je een witte roos geeft, want de verkeerde boodschap kan anders onbedoeld worden overgebracht.

Roze = waardering

Roze rozen zijn een klassiek symbool van waardering, waardoor ze een populaire keuze zijn voor speciale gelegenheden. De betekenis van roze rozen kan variëren afhankelijk van hun tint, dus het is belangrijk om de juiste kleur te kiezen voor je bedoelde boodschap. Lichtere tinten zoals lichtroze staan bijvoorbeeld voor onschuld en zoetheid, terwijl donkere tinten zoals warm of felroze staan voor passie en verlangen. Uiteindelijk is altijd goed om roze rozen te geven wanneer je je bewondering en genegenheid voor een speciaal iemand in je leven wilt uitdrukken.

fotocredits, Unsplash
-rode roos, Aleza van der Werff
-gele roos, Eva Andreeva
-witte roos, Megan Gesler
-rose roos, Max Berger