Bio-bos bloomon – Online bloemist bloomon mag voor de Bio-bos het Europees biologisch keurmerk voeren. Een primeur: bloomon is de eerste in Nederland die een gecertificeerd gemengd boeket uitbrengt. Het Europees biologisch keurmerk vormt de garantie dat gecertificeerde producten voldoen aan de EU-regels en aan de hoge eisen voor biologische productie. Alle goedgekeurde biologische producten uit de Europese Unie dragen het biologische keurmerk.

Bio-bos bloomon

Een bos met een verhaal

Met de Bio-bos gaat bloomon de verplichtingen aan die horen bij het kweken van biologische bloemen. Alle geselecteerde kwekers moeten door Skal gecertificeerd zijn om zich biologisch teler te mogen noemen. Door bedrijven jaarlijks te bezoeken en te controleren, houdt Skal toezicht op de hele Nederlandse biologische keten. Nieuw is dat ook het samenstellen van boeketten door bloomon nu biologisch gecertificeerd is. Het productieproces van de Bio-bos is daarmee volledig goedgekeurd door Skal.

bio-bos-keurmerk-01

Biodiversiteit, bodem, klimaat

Sibbe Krol, Head of Sustainability bij Bloom & Wild Group: “Het op biologische wijze kweken van bloemen heeft veel voordelen: bijvoorbeeld met betrekking tot het behoud van biodiversiteit, een gezonde bodem en het klimaat. Dit doen onze biologische kwekers door in harmonie met de natuur te werken, om zo de mooiste bloemen te kweken. Goed voor mens en milieu!”

Openlucht en weersomstandigheden

Vooralsnog is het aanbod van biologische bloemen van Nederlandse bodem betrekkelijk beperkt. In Nederland is naar schatting slechts 0,1 procent van de snijbloementeelt biologisch. Daar komt bij dat de teelt van biologische bloemen vooral in de openlucht plaatsvindt en sterk afhankelijk is van natuurlijke factoren zoals het weer, de bodemgesteldheid en ziekten en plagen. Het aantal boeketten wat bloomon wekelijks kan aanbieden, is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Dankzij de stijgende populariteit van dergelijke boeketten, neemt de vraag naar biologische bloemen ieder jaar toe. Voor de kwekers en online bloemist bloomon is dit een geweldige uitdaging: samen zoeken zij naar mogelijkheden om hun aanbod te vergroten.

bio-bos-kweker-01

100% biologisch

Maaike Raaijmakers van Bionext – de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding: “Wij zijn heel blij dat bloomon nu het biologische logo mag gebruiken voor haar gemengde boeketten van biologische bloemen. Dit biedt duidelijkheid voor consumenten die zeker willen weten dat ze met een 100% biologisch product te maken hebben”.

Duurzame verpakking en plantenvoeding

De verpakking van de Bio-bos is dit jaar volledig recyclebaar. De bloemen zijn verpakt in papier dat is gemaakt van restafval van rozen; een gerecyclede kartonnen doos zorgt voor extra bescherming. Elke Bio-bos is voorzien van een speciaal bloemenkaartje met biologische informatie. De grondstof van dit kaartje bestaat dit jaar uit tulpenafval: je kunt de vezels van de tulp nog zien. En zelfs de bloemenvoeding is bio-based. Het papieren zakje is gemaakt van TFC-pulp en heeft een water-based coating. Na ontvangst kan de recyclebare verpakking zo de papierbak in.

europees keurmerk-bio

Bezorging

Naast bezorging via PostNL wordt de Bio-bos dit jaar door bloomon-bezorgers bezorgd. In het laatste geval zijn de bossen enkel verpakt in een wrap van duurzame en recyclebare materialen, om verspilling te voorkomen.

bloomon heeft de keten flink ingekort door de veiling en groothandel over te slaan en de bloemen direct bij de kweker in te kopen. Hierdoor worden de bloemen verser dan vers aan de deur bezorgd en kunnen klanten langer van hun bloemen genieten. bloomon is actief lid van het Floriculture Sustainability Initiative (FSI) en sinds juni 2020 zijn alle producten van bloomon klimaatneutraal, van de kweker tot aan de voordeur. Elk jaar publiceert bloomon een duurzaamheidsrapport waarin de duurzaamheidsambities en laatste inzichten staan vermeld. De ambitie van bloomon is om structurele stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid en hiermee ook de rest van de bloemensector te inspireren om mee te innoveren.