Blauwe coniferen – Wanneer veel tuinplanten nog in diepe rust zijn en bladvorming op zich laat wachten, zorgen blauwe coniferen voor een behaaglijke sfeer. Al met een paar coniferen kleurt de tuin, het terras of balkon in een handomdraai blauw.

Blauwe coniferen

Blauwe coniferen stellen daarbij zowel mensen met als zonder groene vingers niet teleur. Blauwe zijn oersterk en vragen nauwelijks verzorging.

Met en zonder bessen

Conifeer is een verzamelnaam voor sparren, cipressen en jeneverbessen. De één krijgt volop vruchtjes en de ander heeft diepgroene of blauwe naalden. Sommigen kunnen meters hoog worden, terwijl anderen compact en laag blijven. De blauwe jeneverbes (Juniperus squamata ‘Blue Star’) wordt bijvoorbeeld maximaal 50 cm. Daardoor is deze ‘Blue Star’ ideaal om vooraan in de border te planten of in potten op de tuintafel te zetten. Andere blauwe soorten die zeer geschikt zijn voor in de tuin zijn de blauwspar (Picea pungens ‘Super Blue’), Chinese jeneverbes (Juniperus chinensis stricta) en de kegelvormige dwergcipres (Chamaecyparis ellwoodii).

Stylingtips

De kleur van de blauwe conifeer krijgt een nog sterkere uitstraling in een paarsblauwe of grijze pot.
Met verschillende conifeersoorten bij elkaar creëer je eenvoudig een mini-natuurbos. Door te kiezen voor verschillende formaten, krijgt het stilleven afwisseling en diepte.

Snoeien

Verzorging van coniferen is eenvoudig en zelfs snoeien is niet echt nodig. Coniferen groeien als vanzelf in vorm. Staat de conifeer in een pot? Ook prima, maar zorg wel voor een gat in de bodem zodat overtollig (regen)water kan wegvloeien. Om coniferen gezond en sterk te houden is plantenvoeding in het voorjaar aan te raden.

Haag

De Blauwe Conifeer kan 2 meter hoog worden en is daarmee een ideale haag die niet alleen pottenkijkers buiten houdt maar ook wind, geluid en vervuilde straatlucht. Omdat de haag lekker dicht is, kunnen vogeltjes er goed in schuilen. De conifeer is niet erg gevoelig voor ziektes en verdraagt zelfs een arme grond, op voorwaarde dat die niet nat is.

Bron: Mooiwatplantendoen.nl
Beeldmateriaal: VisionsPictures