Lente in zicht? Echt wel! Het voorjaar hangt in de lucht. Tijd om buiten aan de slag te gaan met bollen-op-pot. Deze kleurrijke voorjaarsbloeiers zorgen voor een stralende lentesfeer in de buitenruimte, van tuin tot dakterras. Na de winter kan elke buitenruimte wel een kleurimpuls gebruiken. Met bloeiende bollen-op-pot kun je je tuin of terras lekker opfrissen. Laat je verleiden door de stralende kleuren van tulpen (Tulipa), narcissen (Narcissus), blauwe druifjes (Muscari) of een van de vele andere voorjaarsbloeiers op pot. Hoe meer bloemen, hoe meer lentesfeer! Zin om meteen aan de slag te gaan?

Lente in zicht?

heerlijk voorjaar

Volg het stappenplan naar de lente

In vijf stappen

1- Bedenk van tevoren welke bollen-op-pot (kleuren en soorten) je graag wilt hebben. Houd in gedachten dat bollen-op-pot verkocht worden terwijl ze niet in bloei maar nog groene spruiten zijn.

2- Neem ook wat leuke potten, bakken of manden mee of spreek je eigen voorraad aan. Tip: zorg ervoor dat overtollig giet- of regenwater straks makkelijk kan weglopen via een gat in de bodem.

3- Plant de bollen-op-pot strak naast elkaar in de potten, manden of bakken voor een krachtig effect. Vul zo nodig aan met potgrond. Wist je dat je bollen-op-pot ook kant en klaar in leuke potten kunt kopen?

4- Zet de potten, bakken of manden op een plek die wel wat kleur kan gebruiken. Kijk ook even vanuit huis: waar wil je graag kleur zien? Zet daar ook potten neer.

5- Haal de tuinstoelen uit de berging. Dan kun je – desnoods met een dekentje over je schouders – genieten van de fijne voorjaarssfeer.

lente

Stadstuinieren

Voordeur, balkon en terras

Woon je in de stad? Ook dan kun je aan de slag met kleurrijke bollen-op-pot, zelfs als je geen tuin hebt. Een verzameling potten aan de straat oogt ook heel vrolijk. Of zoek het hogerop; bollen-op-pot hebben geen hoogtevrees! Zet gerust een paar kleurrijke potten op je balkon of dakterras. Lente in zicht. Je kunt het voorjaar dan niet alleen zien, maar ook ruiken. Lentezoet. Stadstuinieren is nog nooit zo leuk geweest!

Kleurvlakken

Vul bakken met bolbloemen van één kleur. Zo worden het krachtige blikvangers, terwijl het totaalbeeld rustig blijft. Voor een natuurlijke uitstraling kun je de bollen combineren met fris groen, zoals groenblijvende tuinvarens of siergrassen.

lenteLeuk om te weten

Heb je een terras met (grote) vierkante tegels? Dan is het maken van kleurvlakken super leuk. Vul bakken ter grootte van een terrastegel (zelf maken of een handige vriend, buur of kennis lief aankijken) met bloeiende bollen-op-pot. Zet de bakken als een dambord neer voor een grafisch beeld. Of verdeel ze juist nonchalant over je terras voor een speels effect.

LEESTIP: lees ook dit artikel op GroenVandaag: Lente-explosie: bolletjes-op-pot

Houd je meer van een bonte mengelmoes van kleuren en vormen? Dat kan natuurlijk ook. Eigenlijk kun je alle soorten bollen-op-pot met elkaar combineren. Vier de lente op jouw manier en geniet ervan!
Idee! Ga samen met je buren aan de slag. Zet bijvoorbeeld potten met bloeiende bollen langs de voorgevel van je huis. Hoe meer mensen meedoen, hoe vrolijker het wordt. Lente in zicht, geniet ervan.

Verzorging

Bollen-op-pot hebben om de paar dagen een flinke slok water nodig. Kijk ze eens bloeien! Lichte vorst is geen probleem voor bollen-op-pot. Gaat het hard vriezen, verhuis de potten dan even naar een vorstvrije plek. Meer info over bollen, zie bloembol.org.

Foto-credits: iBulb