Voorjaarsbloeiers en zomerbloeiers

Bloembollen kun je in twee categorieën verdelen. Er zijn voorjaarsbloeiende bloembollen en zomerbloeiende bloembollen. Het verschil zit in de tijd van planten. Voorjaarsbloeiers plant je in het najaar en zomerbloeiers in het voorjaar.

Voorjaarsbloeiers

In het voorjaar bloeiende bloembollen worden in het najaar geplant en gaan na de winterperiode, als de dagen langer en weer warmer worden, bloeien. Voorjaarsbloeiers zijn de bloembollen die we vooral kennen van de bollenvelden en Keukenhof. Bijvoorbeeld, tulp, hyacint, kievitsbloem, iris, krokus, lenteklokje, oude wijfjes, sneeuwklokje, blauwe druifje winterakoniet en nog veel meer.
Als je voorjaarsbloeiers koopt, denk dan niet alleen na over de kleur van de bloeier, maar ook in welke maand deze bloeit, hoe hoog hij wordt en wanneer die geplant moet worden. Op de verpakking is al deze info te lezen.

Let op: veel voorjaarsbloeiende bloembollen houden van een zonnige plek en een goede afwatering.

Zomerbloeiers

In de zomer bloeiende bloembollen zijn voorjaarsbollen die je in de voorjaarsmaanden april en mei plant. Voorjaarsbollen hebben de warmte nodig van de grond waarin ze geplant worden. Plant de bollen niet te diep, want juist de bovenste grondlaag wordt nu door de zon lekker snel opgewarmd. Zodra de bollen zijn geplant, geef je ze water voor een ideale groeistart. Bij een droog voorjaar, moet je grond waarin de voorjaarsbollen zijn geplant vochtig houden.
Voorjaarsbollen zijn uitbundig bloeiende zomerbloeiers.
Het assortiment is groot. De bekendste zomerbloeiende bloembollen zijn: calla, dahlia, begonia, gladiool, lelie, nerine en ranonkel.
Kijk eens op bloembol.org daar staan nog veel meer zomerbloeiende bloembollen.

Let op: Zomerbollen of knollen worden twee keer zo diep geplant als de bol hoog is. Een uitzondering geldt voor begonia’s en dahlia’s. Die worden net onder de oppervlakte geplant.

bloembollen voorjaarsbloeier
bloembollen zomerbloeiers