HILLEGOM – In april begint het feest in de tuin, want dan is het tijd om zomerbollen te planten. Je plant ze, laat ze een goede groeiboost krijgen van de warme voorjaarszon, en dan is het genieten geblazen van de kleurexplosie.
Wanneer de kans op vorst is verdwenen kunnen eindelijk de zomerbloembollen in de tuin worden geplant. Menigeen staat te trappelen om dit te kunnen doen. Dat komt niet alleen omdat het groeiproces fascinerend is om te zien, maar ook omdat de bollen een enorme kleurexplosie geven in de tuin. Ze maken non-stop bloemen aan en zijn in de meest bijzondere kleuren te vinden.
zomerbollen

Zomerbollen

Zomerbollenkalender

Vanaf juni tot en met oktober brengen zomerbollen een groot kleurfestijn in je tuin. Maar welke zomerbollen zijn er precies? En wanneer bloeien ze? De achttien populairste zomerbollen zijn op de zomerbollenkalender gezet in volgorde van het moment van bloei. De bijzondere Iris bijt het spits af en Dahlia is de echte afsluiter van het buitenzitseizoen. Deze zomerbol bloeit zelfs tot in oktober! Totdat het gaat vriezen, want dan is het uit met de pret.

zomerbollenHoe te planten
Zomerbollen plant je vanaf april, wanneer de kans op vorst verdwenen is. Blijft het lang koud? Wacht dan nog even want ze kunnen niet tegen vorst. Tot eind mei kunnen zomerbloembollen geplant worden.

Stap 1
Graaf een plantgat met een schepje. Bollen of -knollen moeten twee keer zo diep als hun grootte worden geplant. Begonia’s en dahlia’s zijn uitzonderingen. Die moeten net onder de oppervlakte worden geplant.

Stap 2
Zet kleine bollen zo’n 10 cm van elkaar. Voor gladiolen is 12 cm een goede afstand, voor begonia’s 25 cm, voor lelies 30 cm en voor de dahlia’s zelfs 40 cm. Plaats zonder te duwen de bloembollen zachtjes in de grond.

Stap 3
Bedek de bloembollen met aarde. Geef direct na het planten lekker veel water over de bollen zodat ze snel wortels kunnen vormen. Wanneer het voorjaar droog is, is het verstandig om de grond in de tuin vochtig te houden.

 

Op Bloembol.org is meer informatie over bollen te vinden.Nog meer over zomerbollen

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Bloeiende zomerbollen en kakelende trendgoeroes

Bloembollen planten: voorjaarbloeiers en zomerbloeiers

Zomerbloeiers: bollen, knollen en wortelstokken

Lentekriebels en tuintrends met zomerbollen