Bloesem – De ruim 10.000 perenbomen op het landgoed Olmenhorst staan in de bloesem en snel zullen de ruim 40.000 appelbomen volgen. Op het oogstseizoen na de mooiste periode van de boomgaard én natuurlijk het begin van die heerlijke biologische appel of peer. Het hele landgoed kleurt prachtig wit/roze, een unieke ervaring die prachtige plaatjes oplevert.

Bloesem

olmenhorst in bloei

Landgoed De Olmenhorst

Op De Olmenhorst wordt al circa 130 jaar fruit geteeld. De eerste boomgaard werd aangelegd rond 1880. Een hoogstamboomgaard met enkele grote bomen waaronder schapen graasden. Inmiddels is het een modern fruitteeltbedrijf, met ruim 18 hectare boomgaarden, waarin in totaal circa 40.000 appelbomen en bijna 10.000 perenbomen staan.
Vanaf 2005 geschiedt de productie geheel biologisch en onder het Eko-keurmerk. Dankzij de mineralen in de rijke kleigrond van de Haarlemmermeer zijn de vruchten extra vol van smaak.

In De Olmenhorst worden de volgende rassen geteeld:

Appel

Traditionele rassen: Alkmene, Rode Boskoop (Goudreinette), Cox’s Orange, Elstar, Jonagored, Jonagold. Nieuw geplant de laatste jaren: Santana, (Rode) Topaz (Evita), Dalinco, Rubinola, Autento en Collina.

Peer

Traditionele rassen: Conference, Doyené du Comice, Triomphe de Vienne en Beurré Alexander Lucas. Specialité: de Comice bronzé. Zoet en sappig.

Stoofperenrassen zijn Gieser Wildeman, Winterjan, Zoete Brederode en Winterrietpeer. Nieuw geplant de laatste jaren: Concorde (kruising van Conference en Comice)

Zelf appels plukken

Wanneer de oogsttijd is aangebroken, is er de mogelijkheid tot zelfpluk.

Praktisch

Landgoed de Olmenhorst
Lisserweg 481
2165 AS Lisserbroek
0252-413165
www.olmenhorst.nl / info@olmenhorst.nl

bloesembomen

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Bloesembomen tuinplanten van de maand maart

Een appelboom voor jezelf

Een appelboom helemaal voor jezelf. Eentje waar je de groei en bloei van meemaakt. Van kale knop in de winter, beloftevolle bloesem in de lente, diep groen in de zomer, tot pronkende rijpe appel in het najaar. Een boom waar je de vruchten van plukt. Die vind je in de biologische boomgaard van Landgoed de Olmenhorst. In 2000 is het landgoed begonnen met het Olmenhorst Fruitboom Adoptieplan ( OFA). Tegen een jaarlijkse vergoeding adopteer je een biologische appelboom. Bij jouw boom komt een bordje met je zelf gekozen tekst. Lees verder op de site van Olmenhorst.