Fruitboom planten – Appels plukken, dat is een feest. Er komen steeds meer pluktuinen die hun best doen om er een heerlijk uitje van te maken. Een leuke dag in de herfstvakantie om lagere school kinderen op een verleidelijke manier kennis van de natuur bij te brengen. Fruit plukken is zo leuk, dat je in je eigen tuin ook wel een fruitboom zou willen hebben.

Fruitboom planten

Wat let je? Fruitbomen vragen weliswaar enige ruimte, maar zijn dan wel het stralende middelpunt van je tuin. In het voorjaar met oogverblindende bloesem en in het najaar met de lekkerste natuursnacks. Peren, pruimen, noten, appels, kersen, kies wat je wil.
In de meeste tuinen zijn halfstam- en laagstam bomen geschikt, omdat dit varianten zijn die lager blijven dan de hoogstam fruitboom. Heb je maar plaats voor één fruitboom, dan kan je kiezen voor een boom die zichzelf bestuift.

Appels en peren

Wereldberoemd in Nederland is de Elstar, populair als hand- en als moesappel. Het blad van de Conference peer laat in het voorjaar een zoete bloesem ruiken en heeft in het najaar blad dat geel en oranje verkleurt.

Conference – Elstar

Planttijd

De beste tijd om fruitbomen te planten is wanneer de bomen in rust zijn en het blad is gevallen, grofweg de periode november-april. Kies een mooie dag uit in een vorstvrije en regenarme periode en zet de boom in de volle grond, in een plek in de zon. Dan geef je je fruitboom de beste kans om aan te slaan.

Bodem

Het is goed om te weten welke bodemsoort je tuin heeft. Is dat veen, klei of zand? In de laatste gevallen, doe je er verstandig aan om in het plantgat aarde of compost door de grond te mengen, dat verbetert de bodemstructuur. Een kleibodem zal meer kunnen ademen, terwijl je een zandbodem wat steviger maakt en beter water vasthoudt

Fruitboom planten? Doen! Hoe meer zorg je besteedt aan het planten, hoe rijker je wordt beloond met oogst.

Benut het najaar

Tegenwoordig wordt er het hele jaar door geplant, ook omdat planten en bomen merendeels in potten en kuipen worden verkocht. Toch blijft het najaar de meest natuurlijke plantperiode. Benut de herfst en wacht niet tot het voorjaar. Het grootste verschil tussen het voor- en najaar is het weer. In het najaar is de bodem nog warm en hebben we zelden te maken met langdurige droge perioden. Aanhoudende droogte en langdurige hitte is de afgelopen jaren in het voorjaar en de zomer een steeds groter probleem geworden.

Geniet in het voorjaar

Maar het belangrijkste is nog wel dat iedereen die in het najaar in de tuin aan de slag gaat, in het vroege voorjaar al kan genieten van een mooie en levendige tuin. En dat is niet alleen fijn voor mensen maar ook vogels, insecten en heel veel andere dieren genieten van een groene leefomgeving.