Haagbeuk – Boomkwekers hebben tijdens de boomkwekersdag in Echteld de Haagbeuk (Carpinus betulus) verkozen tot de Boom van het Jaar 2017. Bijna de helft van de aanwezigen stemde op deze boom. Nipt minder populair bleek de Quercus cerris (moseik). De populier eindigde op de derde plek.

Haagbeuk

haagbeuk, boom van het jaar 2017

Snoei

In Nederland komt de boom met name in Zuid-Limburg, delen van Gelderland en delen van Noord-Brabant (de Kempen) voor. De boom wordt vaak aangeplant als laanboom of als haag omdat de haagbeuk uitstekend gesnoeid kan worden. De bladeren vormen een voedselbron voor een groot aantal larven van vlinders.

Boomkwekerijsector

De verkiezing Boom van het Jaar is een initiatief van de boomkwekerijsector. Ieder jaar wordt er een bepaald thema gekozen. Voor 2017 was dit het thema wegbomen. 
Met de verkiezing Boom van het Jaar vestigt de sector de aandacht op interessante bomen die langs wegen in Nederland en in het buitenland zijn aan te planten.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: De schoonheid van de deftige beukenhaag

Carpinus betulus

De gewone haagbeuk is een vrij langzaam groeiende en dicht vertakkende boom die in het jeugdstadium kegelvormig is maar later breed eirond tot rond uitgroeit. Volwassen bomen worden circa 10 m breed en 15 – 20 m hoog. De takken gaan bij het ouder worden doorhangen. Jonge twijgen zijn bruingrijs, oudere takken en de stam zijn donkergrijs en opvallend glad. Het blad is frisgroen in het voorjaar. De bladrand is scherp dubbel gezaagd en de bladtop is toegespitst.

Herfstkleur

In de herfst kleurt het blad goudgeel. Indien haagbeuk jaarlijks gesnoeid wordt blijft het verdroogde, bruine blad in de regel tot diep in de winter aan de plant hangen. De kleine nootjes bevinden zich in decoratieve losse vruchtkatjes. De wortelgroei is tamelijk oppervlakkig. Verteerd blad is een goede bodemverbetering. Haagbeuken kunnen zonder problemen 200 jaar worden. Wanneer Carpinus betulus de ruimte heeft, vormt zich op oudere leeftijd een brede kroon met een hoogte tot twintig meter.

Bron: Van den Berk boomkwekerijen