Bodembedekkers – Voor velen is het zo herkenbaar. Het is goed weer en je besluit om eens lekker van het zonnetje te genieten in de tuin. En wat zie je? Het onkruid wat je enige tijd terug uit de tuin hebt verwijderd, is weer net zo snel teruggekomen.
Bodembedekkers
Je besluit het onkruid eruit te halen en als je eenmaal bezig bent kun je niet meer stoppen, het groeit immers overal. Gevolg: even lekker genieten in het zonnetje heeft plaats gemaakt voor een ‘onkruid workout’ in de tuin. Maar wist je dat dit onkruid ook heel makkelijk voorkomen kan worden?
Dit artikel is verzorgd door Plant & Grow
Alchemilla mollis – Fraaie vrouwenmantel
Dit vervelende plantje genaamd ‘onkruid’ is te voorkomen met een ander plantje, namelijk de ‘bodembedekker’. Dit is een veelal breed-uitgroeiende tuinplantengroep die doormiddel van zijn kruipende twijgen de bodem dusdanig begroeien, dat het bladerendek de bodem volledig sluit. Gevolg: zonlicht kan de bodem niet meer bereiken waardoor onkruidzaadjes niet meer tot ontkieming kunnen komen, dus geen onkruid meer in de tuin.
Najaar is perfect
Bodembedekkers zijn er in verschillende soorten en maten, kleuren en standplaatsen. Kortom, voor ieder tuin bestaat een passende oplossing. Het najaar is een perfect tijd om ze aan te planten. Door de relatief warme grond zal de plant nog gaan wortelen en daardoor in het voorjaar sneller en beter uitlopen. Je bent dan ook eerder verzekerd van een dichtgegroeid tapijt. Zodra de bodem volledig is dichtgegroeid (dat gaat bij de meeste bodembedekkende planten snel), zal onkruid niet meer tot ontwikkeling komen. Bijkomend voordeel: in veel bodembedekkers kunnen kleine zoogdieren zich goed verschuilen dus wie weet zit er binnenkort wel bij jou in de tuin een egeltje.
Bekende bodembedekkers
Er zijn veel bodembedekkende planten die ingezet kunnen worden om onkruid te voorkomen. Enkele veelgebruikte en onderhoudsarme bodembedekkers zijn:
Schaduwkruid (Pachysandra)
Een veel toegepaste bodembedekker voor met name op de schaduwrijke standplaatsen. Er zijn cultivars zoals bijvoorbeeld de ‘Green Sheen’ die ook een zonnige standplaats verdragen. De plant heeft prachtig gekarteld, groen blad en verspreidt zich door middel van ondergrondse uitlopers in de tuin. In het vroege voorjaar bloeit het Schaduwkruid met witte bloempjes, die door de eerste bijen van dat jaar al snel worden gevonden. Uiteindelijk bereikt het Schaduwkruid een hoogte van ongeveer 20 cm.
Maagdenpalm (Vinca)
Een echte klassieker voor zowel de zonnige als schaduwrijke standplaats. Het ovaalvormige blad is groen van kleur en heeft een prachtige, glimmende gloed. De plant breidt zich snel uit met haar kruipende twijgen die zich vervolgens wortelen in de grond. De Vinca is verkrijgbaar in een grootbladige (major) en kleinbladige (minor) variant in de bloemkleuren blauw, wit en paars. De volwassen hoogte bedraagt zo’n 15-20 cm. Verder is de Vinca onderhoudsarm en kan ook perfect gebruikt worden als onderbeplanting bij grote bomen en heesters.
Dwergmispel (Cotoneaster)
Een andere veelgebruikte bodembedekker is de Dwergmisel. De twijgen verspreiden zich sierlijk en kruipend over de bodem waaraan zich tal van kleine, donkergroene blaadjes bevinden. Eind mei bloeit de plant met kleine witte bloempjes. Daarnaast vertegenwoordigt de plant ook in de winter een sierwaarde, namelijk rode besjes. Waarbij bovenstaande bodembedekkers zich alleen kunnen wortelen in de volle grond, zou de Cotoneaster procumbens ‘Queen of Carpets’ ook gebruikt kunnen worden voor de beplanting van een talud met worteldoek.
Meer informatie over deze en andere bodembedekkers vind je op de website van Plantengrow.nl.
Behalve planten kun je ook kiezen voor andere manieren van bodem bedekken, zoals schelpen, perzikpitten of hydrokorrels.
Nog meer weten over bodembedekkers
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
12 bodembedekkers voor schaduwrijke plaatsen
5 Groenblijvende bodembedekkers