OEGSTGEEST – De boekenweek is waarschijnlijk de enige week die 10 dagen telt. Dit jaar wordt de boekenweek gehouden van 12 t/m 20 maart. Sinds 1932 wordt de feestweek van het boek georganiseerd, met als doel de promotie van het Nederlandstalige boek. Het is niet zozeer de bedoeling dat er in de boekenweek gelezen wordt, dat kan na de boekenweek ook. De week is vooral bedoeld om de verkoop van het boek een duwtje te geven. En wie koopt wordt beloond met een… boek.

 

Boekenweek

TOP-10
GroenVandaag komt met een TOP-10 van groene boeken. Allemaal de moeite waard en voor ieder wat wils. Over de meeste boeken is eerder op GroenVandaag gepubliceerd. De volgorde hieronder is een willekeurige.

 

tuinieren met de vierkante meterbak

1- Tuinieren met de vierkante meterbak. geschreven door Mel Bartholomew, de uitvinder van de vierkante moestuin. Zie ook de eerdere publicatie van GroenVandaag van 17 juli 2015: Opmars kleinschalige moestuin zet door.

 

 

Het Plantenlab

2- Het Pantenlab. Inspirerend en praktisch kamerplantenboek van Judith Baehner. Zie GroenVandaag, 20 september 2015: Nieuw kamerplantenboek: Het Plantenlab.

 

 

Leve-de-herfsttuin

3- Leve de herfsttuin. Boek van Cor van Gelderen over de schoonheid van bomen, struiken en planten in het najaar. Zie GroenVandaag, 17 september 2015: Nieuw tuinboek: Leve de herfsttuin.

 

 

Niet-Zonder-Elkaar

4- Niet zonder elkaar. Prijswinnend boek over de bestuiving. Over de geraffineerdheid van de natuur. Zie GroenVandaag, 19 oktober 2015: ‘Niet zonder elkaar’, wint Jan Wolkers Prijs 2015.

 

 

siebelinkknielen

5- Knielen op een bed violen. ‘Auto’biografisch boek van Jan Siebelink over het dramatische leven van bloemenkweker Hans Sievez. De film naar het boek is eind februari in première gegaan.

 

Brilliant-Green

6- Brilliant Green. Een boek waarin wetenschappers aantonen dat planten wel degelijk over intelligentie beschikken. Zie GroenVandaag, 16 februari 2016: Wetenschappers tonen intelligentie aan bij planten.

 

 

boek-bollenstreek

7- De Bollenstreek. Over twee eeuwen culturele rijkdom en ondernemende families van dit unieke gebied. Zie GroenVandaag, 20 november 2015: Nieuw boek over culturele rijkdom Bollenstreek.

 

 

Lusthof-en- Slagveld

8- De tuin als lusthof & slagveld. Wonderlijk leesboek over de verbazingwekkende natuur. Geschreven door de wetenschapsjournalisten Gerda Bosman en Corlijn de Groot. Zie GroenVandaag, 11 september 2015: Boekrecensie: De tuin als lusthof & slagveld.

 

 

de-groene-overmacht

9- De groene overmacht. De worstelingen van Maarten het Hart bij het tuinieren op zware zeeklei.

 

groenvandaag

 

10- Wijsgeer in het wild. Essays over mens en natuur geschreven door de Johan van de Gronden, filosoof en directeur van het Wereld Natuur Fonds. Zie GroenVandaag, 15 juni 2015: Wijsgeer in het wild: essays over natuurbescherming.

[intro-foto, rgb-stock: lusi, Sanja Gjenero]