Kleinschalige moestuin. Dit voorjaar verscheen het tweede boek de Makkelijke Moestuin van Jelle Medema. De praktische gids voor moestuinbeginners. Het boek is een compleet herschreven versie van Medema’s eerste boek uit 2013.makkelijke moestuinJelle Medema

In Nederland heeft Medema naam gemaakt met zijn concept de MakkelijkeMoestuin. Niet alleen via boeken, instructiefilmpjes en een site worden geïnteresseerden aan de hand meegenomen, er is ook een eigen productlijn lijn.

De kleinschalige moestuin

Square foot gardening
Medema’s idee is niet nieuw en dat beweert hij ook niet. Bedenker van het concept de vierkante meter moestuin is de Amerikaan Mel Bartholomew. Met zijn square foot gardening geniet hij inmiddels wereldwijd bekendheid.
Het meest in het oog springende aspect van zijn concept is niet de kleinschaligheid van de moestuin of het idee dit te doen in een bak met vakken, maar de aarde waarin geteeld wordt. Bartholomew maakte gebruik van vermiculiet. Een materiaal dat uitermate geschikt is, omdat het de aarde vochtig en luchtig houdt en bovendien een isolerend is.

 


De zomervakantie is traditioneel een periode waarin we meer actief zijn in de tuin. Dat geldt in het bijzonder voor het moestuinieren. Meer dan ooit. De opmars van kleinschalige eetbare tuin zet door.

 

Superveel oogst op mini ruimte
In een Makkelijke Moestuin verbouw je per m² ongeveer 5x zoveel als in een traditionele moestuin. Dat komt door ons super efficiënte zaaisysteem in vakken. Daarnaast verbouw je super gevarieerd, tot wel 4 soorten groentes per vak per jaar. Palmkool, basilicum, wat blaadjes sla, komkommertje… kom maar door. Bron: Makkelijke moestuin.

 

Vaste planten moestuin

Voorbeelden van vaste moestuinplanten zijn: aardbei (Fragaria), artisjok (Cynara scolymus) en rabarber (Rheum rhabarbarum). Ook veel kruiden zijn vaste planten, zoals bieslook (Allium schoenoprasum), bergsteentijm (Calamintha nepeta), rozemarijn (Rosmarinus) en tijm (Thymus).

 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

foto intro: the wealthy earthNog meer moestuin

Lees dan ook deze berichten op GroenVandaag:

Moestuinieren
Zo start je een moestuin
Moestuinieren met Floor Korte, ga ontstreden
14 vaste moestuinplanten voor makkelijk moestuinieren