HILLEGOM – Bollen-op-potten. De winter moet eigenlijk nog body krijgen, maar wij mensen zitten wat raar in elkaar, zodra het oudjaar is geweest, denken we al aan de lente. Niet alleen denken, het is eerder verlangen. Het verlangen naar langere dagen, hogere temperaturen en onafgebroken vogelgezang.


We moeten nog even geduld hebben voor het allemaal zover is. Maar deze periode van wachten en verwachtingen heeft ook zijn goede kant. Het is de periode van bollen-op-potten. We kunnen de lente nu al op de eettafel zetten. Of in de vensterbank. Hyacinten in bonte kleuren, blauwe, witte en roze druifjes, narcissen en tulpen.

Bollen-op-potten

Voorgenieten

Bollen-op-pot zijn voorboden van nieuw leven. Ze trappen de cyclus van bloeien en groeien af. En dat brengt niet alleen kleur, maar ook vrolijkheid en positieve gedachten. Voorgenieten is ten slotte ook genieten.
Niks mis met oliebollengeur, natuurlijk niet, maar tegen het parfum van de hyacint is even weinig in te brengen.

bollen-op-potten

Foppen

Bollen-op-pot zijn bloembollen waar een trucje mee is uitgehaald. Een kwestie van foppen. Ze krijgen eerst een speciale behandeling en daarna planten kwekers de bloembollen in potten en schalen met potgrond. Met veel vakmanschap, zorg en liefde, laten ze de bollen denken dat het nu al voorjaar is. Hierdoor geniet je al vanaf het begin van het jaar van deze prachtige bloemen. Lentekriebels dus.

Trendy kleuren

Vanaf januari t/m april zijn bollen-op-potten volop te koop. De bekendste zijn narcissen, hyacinten en tulpen. Maar er zijn ook blauwe druifjes en lenteklokjes als bol-op-pot verkrijgbaar. Zet ze alleen of gemixt in transparante of matte vazen, die de zachtheid van de bloemen in lichte pasteltinten accentueren. Vazen met abstracte vormen erop zorgen voor een persoonlijke ‘touch’.

Gebruikerstip

  • Zet bollen-op-pot niet dicht bij de fruitschaal, want dat zorgt ervoor dat de bloemen sneller verouderen.
  • Bollen-op-pot kunnen heel goed tegen een paar graden vorst. Wees dus niet bang om ze op een wat koudere plek, zoals de (balkon)serre, neer te zetten.
  • Wil je meer informatie over bolbloemen? Kijk dan op www.ilsysays.com en www.bloembol.org

Foto-credits en bron: iBulb

 

 

Meer bol-op-pot

Meer over bollen-op-potten, en andere winterbloeiers zie ook deze artikelen op GroenVandaag: