De wintertuin – Tuinieren is vooruitzien. Dat beseffen we vooral als we in de winter naar onze tuin kijken. De wintertuin, een beetje kaal, een tikje flets. Het had wel iets voller en kleurrijker gekund. Volgende winter dan maar, neem je je voor. Maar het voorjaar is nog niet begonnen of het goede voornemen is verdwenen uit je herinnering en van je to-do-lijstje.

De wintertuin

Volgens tuinspecialist Ron den Dikken is dit een ervaring die veel tuinbezitters met elkaar delen. We zien de tuin nog te veel als iets wat bij de lente en de zomer hoort. We vergeten de winter, terwijl ook die periode zoveel moois te bieden heeft. Voor wie wil weten waar je op moet letten om ook in de winter te genieten van de tuin, vroeg GroenVandaag Ron den Dikken om wat praktische tips.

groenvandaag

Helleborus

de wintertuin

winter in de tuin

De wintertuin hoeft niet saai te zijn

Door Ron den Dikken

Bij het samenstellen van beplanting voor de tuin moet je de winter niet vergeten. Als je in het voorjaar naar een tuincentrum gaat om nieuwe planten voor je tuin aan te schaffen is het heel verleidelijk om enkel exemplaren te kopen die op dat moment in bloei staan. Kijk wat verder tussen het aanbod en kies ook soorten die in andere periodes bloeien en vergeet daarbij de winter niet. Een mooie wintertuin met voldoende wintergroen, bloeiende planten, bessen en diverse grassen is een lust voor het oog en laat ons ook in dit koude seizoen van de tuin genieten.

Bloemen in de wintertuin

Als je een tuin wilt die het hele jaar bloemen geeft, begin dan met uitzoeken van winterbloeiers. Zet ze op een plek in de tuin die je binnen vandaan kunt zien. Een mooie winterbloeiende kers zal aandacht trekken met witte of zachtroze bloemetjes. Er zijn uiteraard ook diverse bloeiende heesters in deze periode, denk aan Toverhazelaar, Camellia japonica en winterbloeiende Viburnum. Vaste planten zoals de Kerstroos zet je liefst niet op de voorgrond, maar wat dieper tussen andere planten in de border. Later in het seizoen als deze planten niet meer bloeien, kunnen ze er wat minder uitzien, zodat je beter kunt kiezen voor zomerbloeiers op de voorgrond.

Vroegbloeiende bolletjes

In de wintertuin moet je zeker vroegbloeiende bolletjes gebruiken als voorbodes van de lente. Het begint met Winterakonieten en Sneeuwklokjes, daarna Krokussen en vervolgens Anemoontjes. Tegen de tijd dat de Krokussen zijn uitgebloeid, wanneer iedereen weer een beetje het gevoel krijgt dat de lente eraan komt, zijn er ook weer diverse bloeiende vaste planten. Voor de rest van het jaar hebben de voorjaarsbloeiers alleen maar blad en het is dan ook handig deze planten niet vooraan in je border te zetten.

Ron den Dikken is tuinontwerper en tuintrainer met duizend tuinen ervaring. Hij geniet tevens bekendheid als auteur van Plantwijzer en de Tuinagenda 12 maanden in de tuin.