Bonsai – Hoewel Bonsai oorspronkelijk in China is ontstaan is het woord Bonsai Japans. het betekent letterlijk ‘boom in pot’. Bonsai is geen genetische afwijking, maar een manipulatie.

Bonsai

Kunst van het klein houden

Het is de kunst van het klein houden van een plant die de illusie wekt een groot en oud exemplaar te zijn. Dit wordt in de praktijk bereikt door taksnoei, wortelsnoei, kweken in kleine potten en door stengels en stammen met behulp van aluminiumdraad of uitgegloeid koperdraad in de gewenste vorm te laten groeien. Zo kan een boom, die onder natuurlijke omstandigheden uitgroeit tot een enige meters of tientallen meters hoog exemplaar, een sierlijke plant worden op kamerplantformaat.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Van luxe geschenk tot geliefde hobby

Tuinman Ivo

Ivo Putman is de rechterhand van Rob Verlinden in het SBS6-programma Robs Grote Tuinverbouwing. Ivo is ook het gezicht achter Plantplezier. het groenplatform voor iedereen die meer wil weten over tuinieren en de nieuwste trends in tuinland.

Robs Grote Tuinverbouwing
Elke zaterdag, 17.00 uur, SBS6.

Hier onder de volledige lijst van planten die in de uitzending van 18 februari zijn gebruikt.

Bonsai

Tuinplanten

-Fargesia, Bamboe
-Camellia
-Photinia
-Camellia ‘Spring Festival’
-Helleborus Gold Collection
-Mobilane, Hedera Kant & Klaarhaag
-Primula
-Olea ‘Lessini’, Olijf
-Skimmia japonica
-Nandina ‘Obsessed’
-Leucothoe ‚Makijaz’
-Ilex ‘Little Rascal’

-Sarcococca
-Prunus ‘Kojou No Mai’

Kamerplanten

-TiSento Gerbera
-Corokia
-tuinvaren
-Dieffenbachia
-Aglaonema
-Aeschynanthus, Lipstickplant
-Calathea
-Ficus Ginseng
-Dracaena
-Sansevierea
-Hedera Jessica
-Beaucarnea
-Yucca

Snijbloem

-Nerine

-Narcissus ‘Bridal Crown’
-Scilla Caribbean Jewel
-Tulp ‘New Santa’
-Iris

Bonsai in Robs Grote Tuinverbouwing

Foto: Ilona Ilyés, op Pixabay.

Japanse traditie

Bonsai is de kunst van het kweken van miniatuurboompjes in potten, waarbij de bomen worden gesnoeid en gevormd om de illusie van volwassen, volgroeide bomen te creëren. Deze Japanse traditie, die zijn oorsprong heeft in het oude China (bekend als penjing), combineert esthetiek en horticultuur. Bonsai vergt geduld, precisie en toewijding, met technieken zoals snoeien, bedrading en wortelsnoei om de gewenste vorm en proporties te bereiken. Elke bonsai is uniek en weerspiegelt de visie van de kweker, vaak geïnspireerd door natuurlijke landschappen. De kunst van bonsai bevordert contemplatie, waardering voor de natuur en een gevoel van harmonie en balans.