Bramen vol sap. Wat een rijkdom. En dan hebben we ook al kunnen genieten van hun bloei. In de tuin zijn sierplanten met culinaire meerwaarde ideaal. Dat geldt zeker voor de braam. Makkelijk om te houden, heerlijk om van te snoepen, te verwerken in desserts of om sap en jam van te maken.

Bramen

Bramenoogst
Augustus is de maand van de bramenoogst. Afhankelijk van het ras verschilt de opbrengt in hoeveelheid vruchten en in smaak, die van zoet naar friszuur kan variëren. De bloeiperiode houdt aan tot eind september en bestuiving vindt plaatst door bijen en hommels. Is de bramenplant eenmaal aangeslagen, dan kan die zich snel vermeerderen en ruimte opeisen.

Glanzend zwart
De echte Europese bosbraam is Rubus fruticosus. Een braam met hoekige stengels die in een grote boog groeien. De plant heeft grote stekels en heerlijke vruchten die weer uit een cluster kleine steenvruchten bestaan. Bramen beginnen groen, worden vervolgens rood en als ze rijp zijn, zijn ze glanzend zwart.

Antioxidanten
Bramen bevatten hoge hoeveelheden antioxidanten, wat een verzamelnaam is voor bepaalde vitamines en sporen. Antioxidanten beschermen weefsel en cellen tegen beschadigingen die op langere termijn zouden kunnen leiden tot kanker. Behalve lekker zijn ze dus ook nog eens gezond.

Meer over bramen op Puurfiguur.

foto rgb stock, lusi, Sanja Gjenero