Fantastisch fruit. Hobbytuiniers zijn gek op gezonde tussendoortjes fruit uit eigen tuin. Zoet fruit staat bovenaan op het verlanglijstje. Goed nieuws, de nieuwste soorten minifruit en bessenstruiken zijn heerlijk, onderhoudsarm, robuust tegen typische ziekten, passen zonder problemen op het balkon én beloven snel succes. Het fruit eet je direct van de plant of toegevoegd in een salade, in yoghurt, als jam, gedroogd in de ontbijtgranen of zelfs als thee.

Fantastisch fruit voor elk formaat tuin

Dit artikel is verzorgd door Plantipp

Bessen BonBonBerry Blue Suede

Frambozen en bosbessen behoren tot de meest populaire bessensoorten. Het nieuwe ras Vaccinium corymbosum BonBonBerry® Blue Suede is zelfbestuivend. Een enkele plant geeft ontzettend veel bessen. Hij groeit compact en is daarom ook ideaal op terras of balkon. In het voorjaar is BonBonBerry Blue Suede rijkelijk begroeid met witte bloemen. In het vroege voorjaar verschijnen de grote blauwe bessen die heerlijk sappig en zoet smaken en boordevol vitamines en antioxidanten zitten. In de herfst wordt het groene blad donkerrood waardoor Blue Suede het hele jaar door een blikvanger wordt.

Frambozen BonBonBerry Yummy

Ook Rubus idaeus BonBonBerry® Yummy is een zelfbesturende framboos. De roze vruchten zijn een garantie en groeien van zomer tot herfst. Deze compacte, bossige plant met lichtgroen blad past zowel in de tuin als op het terras of balkon. Gemakkelijk te onderhouden. Kan in het voorjaar worden gesnoeid en is niet vatbaar voor ziekten. De frambozen zijn lekker en gezond, want rijk aan antocyaan wat een positief effect heeft op hart en bloedvaten en rijk aan antioxidanten.

Frambozen Groovy

Frambozen Groovy

Rubus idaeus Groovy heeft geen doornen ben is daardoor een gezinsvriendelijke plant. De frambozen groeien aan de nieuwe scheuten, wat ook nog eens betekent dat hij in het voorjaar makkelijk gesnoeid kan worden. Rubus Groovy is winterhard tot -35° Celsius, groeit in zon en halfschaduw en houdt van humusrijke, vochtige en goed doorlatende grond. Het felgele blad contrasteert mooi met de rode bessen. Hij komt dus goed tot zijn recht in gemengde borders, als solitair en ook als haag.

Sierappel Appletini

Een sierappel die ook nog eens geweldig smaakt: Malus transitoria Appletini®. De mini-appeltjes zijn niet groter dan een pingpongbal maar smaken net zo lekker als hun grote maatjes. Malus Appletini wordt ongeveer 3 m hoog en 1,5 m breed. Hij staat het liefst in de volle zon en kan op alle grondsoorten staan. In het voorjaar groeien de roze bloemen rijkelijk, en in de herfst vind je ontzettend veel donkerrode appels. Appletini Malus Appletini is zelfbestuivend en kan goed gebruikt worden in kleine tuinen, maar ook in containers op balkon of terras. Hij is winterhard tot -30 °C.

Vijg Little Miss Figgy

Ficus carica Little Miss Figgy. Zoals de naam al zegt is het een zeer compacte dwergficus die zo’n 90 cm hoog en breed wordt. Past zelfs op een terras en balkon en in een kleine stadstuin. Little Miss Figgy is goed winterhard voor een ficus tot -15 ºC. Om de meest geliefde vorm te behouden, kan Little Miss Figgy in de winter worden gesnoeid nadat het blad is gevallen. Het draagt diep gelobd, donkergroen blad. In het voor- en najaar verschijnen er langs de takken veel grote, zoete, bordeauxrode vijgen. Hij staat het liefst in de volle zon, maar verdraagt ook halfschaduw. Deze plant is bestand tegen droogte en houdt daarom van droge, lichte grond en niet van harde wind.

Gojibes Princess Tao 

Gojibes Princess Tao

Het Aziatisch tintje en de reputatie als superfood brengen Lycium Princess Tao naar onze tuinen. Zelfs in het eerste jaar, verschijnen er van mei tot de herfst mooie lichtpaarse bloemen. Van juli tot november geeft deze gojibes heerlijk zoete, glanzend rode bessen: groter dan die van andere Lycium. Ze kunnen vers uit de struik worden gegeten of eerst gedroogd worden. Princess Tao is een makkelijk te kweken plant die weinig water en onderhoud nodig heeft. Ze is niet gevoelig voor meeldauw, en is het meest gelukkig op een plekje in de volle zon, op een goed doorlatende grond. Geef haar de ondersteuning van een muur of rek en snoei de hoofdtakken aan het einde van de winter terug. Princess Tao is winterhard tot -25 ºC.

Plantipp is gespecialiseerd in royalty management en vertegenwoordigt veredelaars van siergewassen, waaronder fantastisch fruit, wereldwijd.

Planttijd

Wil je weten wanneer je het best fruitbomen kan planten in je tuin, lees dan verder op GroenVandaag.