Kerststerren, Poinsettia Medewerkers van kwekerij Kuivenhoven uit Poeldijk rapen de eerste kerststerren van het seizoen. Door het warme en zonnige weer van de afgelopen periode zijn de planten nu al rijp; twee weken eerder dan normaal. Deze week verlieten de eerste 10.000 Poinsettia’s in 9 verschillende kleuren de kas. De Westlandse kweker levert de komende maanden in totaal zo’n 400.000 kerststerren aan supermarkten, tuincentra en bloemisten in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Dit jaar wordt een export recordaantal van 17,5 miljoen kerststerren geleverd door 72 verschillende kwekers. Behalve rode zijn ook witte en roze kerststerren populair. De piekperiode voor Poinsettia’s ligt eind november-begin december.

Kerststerren

kerststerren, poinsettia

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Mini-kerstster

Mini-vormen van reguliere kamerplanten worden steeds populairder. Zo zijn er tegenwoordig ook mini-sterren van nog geen 8 cm hoog. Ze hebben net als de grote varianten opvallende, stervormige schutbladeren in warme herfstkleuren maar ook wit of roze. De botanische mini’s, verkrijgbaar vanaf november, zijn niet alleen leuk om te zien, ze nemen ook nauwelijks ruimte in en zijn licht van gewicht. Bovendien nodigen ze uit tot creativiteit totdat je overal sterretjes ziet…
kerststerren, poinsettia

Stylen met Poinsettia

– Kleine planten zoals mini-sterren hebben een praktisch voordeel. Je kunt ze onder meer in een platte schaal op tafel zetten zonder dat het zicht belemmerd wordt en ze passen prima in een open kast zonder klem te zitten tussen de ‘verdiepingen’.
– Presenteer ze ook eens op een verrassende manier. Ga op zoek naar alternatieve potten zoals koffiekopjes of conservenblikjes. Maak gaatjes aan de zijkant en rijg er een ophangdraad door. Zo heb je met weinig moeite originele plantenhangers.
– Mini-sterren zijn eveneens zeer geschikt als kerstdecoratie… Hang ze dus gerust als kerstballen in de kerstboom.
Ben je van plan om kerststukjes te maken? Plant mini-sterren in een schaal en zet er bijpassende kaarsen tussen!

Kijk op GroenVandaag Facebook voor het foto-album stylen met kerststerren.
kerststerren, poinsettia

Klein onderhoud

Mini-sterren vragen vanwege hun kleine formaat (en tere wortelgestel) een andere manier van watergeven dan standaard met een gieter. Dompel de kluit minimaal eens per week onder in lauw water. Als er geen luchtbelletjes meer verschijnen, hebben de plantjes voldoende vocht. Laat ze vervolgens nog eventjes uitlekken. Zet de sterren op een lichte plek, op enige afstand van radiatoren, open haard of kachel. Zo blijven deze kleine eyecatchers lekker lang stralen.
Poinsettia in kleine (en grote!) maten zijn vanaf begin november verkrijgbaar bij onder meer tuincentra, bloemisten en supermarkten.

Meer lezen over stylen met kerststerren en kersterren in het algemeen, zie elders op GroenVandaag en www.kerstster.info en MyPoinsettia op You Tube.

Foto-credits: VidiPhoto (introfoto) en Stars fort Europe; video MyPoinsettia.