OEGSTGEEST – LED-Buitenlampen. Buitenverlichting is geen modegril, maar een lang geworteld fenomeen waarmee we onze tuinen zodra het gaat duisteren een sfeervol aanzien geven.
Het gebruik nam een vlucht toen we de tuin in de jaren 70 betrokken bij het huis. Er was behoefte, en geld, om de leefruimte buiten ook in te richten. Een aangenaam stekkie werd het, met een gemakkelijk zitje op een terras van sierbestrating, vanwaar je uitzicht had op een stukje gras en een border met bloeiende planten en in de herfst verkleurende struiken.
LED Buitenlampen
Buitenverlichting als Finishing touch
En met het tuinmeubilair, de potten en plantenbakken, de ornamenten en de vijver, maakte ook de buitenverlichting haar entree in onze eigen buitenruimte. Het bleek de finishing touch. Wat een genot om tijdens die aangename zomeravonden onder feeëriek licht in je tuin te zitten. Geborgenheid, gezelligheid en ontspanning. Het achtertuin-vakantie-gevoel als lifestyle was compleet.
Duurzame LED-verlichting
Met de ‘ontdekking’ van duurzame LED-verlichting is de populariteit van buitenlampen alleen maar groter geworden. Door het lage energieverbruik en de lange levensduur is LED-licht de ideale buitenverlichting. Dat geeft ons de gelegenheid om nog meer te spelen met licht en schaduw door onze gevels, tuinpaden, veranda’s, bomen, sierheesters en opritten letterlijk uit lichten met LED-buitenlampen die passen bij onze smaak.
Neem je tijd
De keus in buitenverlichting is overdonderend. Je moet er wel even de tijd voor nemen.
Ten eerste moet je bepalen op welke plekken je licht wil. Op de grond, als tuinlamp of smokkellamp aan de wand of onder een afdak? Op àl die plekken kan natuurlijk ook. De keus tussen helderglas en melkglas is misschien de gemakkelijkste. De licht-intensiteit en de lichtspreiding is al lastiger. En dan begint het echte werk.
Voor welk design kies je? En voor welk materiaal? En in welke uitvoering? En de kleur… wordt het wit, zwart, antraciet of iets anders?
Wellicht wil je op de buitenlamp ook nog met een energiebesparende bewegingssensor erop, voor het veilige gevoel.
IP-waarde
En dan ben je er nog niet, want in welke mate is de uitverkoren buitenlamp beschermd tegen vocht en het binnendringen van water? In andere woorden: welke IP-waarde heb je nodig?
Met IP-waarde wordt de mate van bescherming van een elektrisch apparaat aangegeven. Dat kan zijn bescherming tegen vaste objecten en tegen water en vocht. Hoe hoger de IP-waarde – ‘IP’ staat voor Ingress Protection- hoe beter de bescherming.
TIP
Voor buitenlampen die direct zijn blootgesteld aan regen bijvoorbeeld geldt al snel een IP-waarde van 65. Beschutte buitenlampen kunnen een lagere IP-waarde hebben.
Het geheim van LED-verlichting
Elke lichtmeting wordt uitgedrukt in lumen (lm). Deze lichtstroom wordt gemeten tussen de 350 en 750 nanometer (Nm). 750 Nm is bijna infrarood en niet waarneembaar voor het menselijk oog. In traditionele verlichting bevindt zich een groot aandeel rood licht.
LED-verlichting heeft een veel beter op het menselijk oog afgestemd spectrum, namelijk tussen de 500 en 550 Nm. Dit zorgt ervoor dat we meer kunnen waarnemen met een lager opgenomen vermogen (W).