Buurtkas van Boeregoed – Half maart opent BoereGoed zijn nieuwe buurtkas aan de Naaldwijkseweg in ‘s-Gravenzande. In de buurtkas ontmoeten mensen van heel verschillende achtergronden elkaar rond de teelt van gezonde groente. Gezonde groente, lokaal geteeld en met een maatschappelijk uitdaging is het verhaal van BoereGoed.

Buurtkas van Boeregoed

Door Gert Kögeler

Een nieuwe Buurtkas

Met de nieuwe buurtkas heeft BoereGoed weer een eigen stek. Enthousiaste vrijwilligers beheren de kas en de teelt. Voorop staat het bieden van werkervaringsplaatsen aan mensen die door een gedrags- of sociale beperking moeilijker kunnen meekomen in de gewone arbeidsmarkt of het onderwijs. Samen met andere deelnemers, vrijwilligers, zoals ex-telers, en begeleid door professionals uit de zorg, kunnen zij in een prettige omgeving werkervaring opdoen en vooral zichzelf zijn. Het unieke van de formule is dat mensen uit verschillende achtergronden en met verschillende kwaliteiten elkaar ontmoeten en samenwerken aan sociale integratie en aan gezonde producten.

boeregoed_kas

Unieke MVO-samenwerking

De gemeente Westland draagt dit project een warm hart toe. Met een subsidie uit het Innovatiefonds Sociaal Domein ondersteunt de gemeente deze unieke samenwerking in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook lokale fondsen steunen dit project. Bedrijven, gemeente, zorgpartijen en BoereGoed bieden samen aan mensen een sociale en veilige werkplek in de tuinbouw.

Verschillende partnerbedrijven zijn betrokken en steunen dit project en of werken samen. Steun in de vorm van sponsoring, materialen en hulp bij inrichting van de nieuwe buurtkas. Samenwerking voor werkervaringsplaatsen en projecten voor bijvoorbeeld kinderen.
In de kas leren kinderen hun eigen groenten te verbouwen en maken met ze een kok lekkere gerechten. Het bijzondere project mag rekenen op belangstelling uit andere gemeenten en zelfs uit het buitenland. Vooral de combinatie van duurzame, lokale producten, maatschappelijke, sociale en persoonlijke ontwikkeling en gezonde voeding wordt gezien als uniek en een voorbeeld voor andere regio’s.

Lokale producten en lokale afzet

BoereGoed kiest voor lokale productie en lokale afzet. Als producten niet in de eigen regio beschikbaar zijn, blijft duurzaamheid voorop staan en wordt in ieder geval gekozen voor biologische producten. De producten uit de buurtkas samen met producten van lokale telers maken het BoereGoed assortiment. Dit wordt verkocht in de Farmshops – te vinden bij tuincentra in de regio – en in de Farm-I-See in Schipluiden. Met het kopen van deze producten laten de klanten ook hun betrokkenheid zien bij ‘het verhaal van BoereGoed’.

Een nieuw seizoen

Het nieuwe groenteseizoen staat voor de deur. Daarbij hoort al enkele jaren de primeur van de eerste Westlandse kasasperges van BoereGoed. Geteeld in de aspergekas aan de Westgaag in Maasland. Vanaf 16 maart zijn de asperges weer te koop bij de BoereGoed Farmshop bij de Carlton en in de BoereGoed Farm-I-See in Schipluiden. Een passende onderstreping en uitstekend moment om te starten in de buurtkas aan de Naaldwijkseweg. De officiële opening van de kas zal in eerste week van mei plaatsvinden.