HONSELERSDIJK – Calla woonplant van de maand. Elegant, gestileerd, modern. Tussen zachte, groene, soms gespikkelde bladeren komen gladde stelen omhoog met aan het einde schitterende kelkvormige schutbladeren. Calla is scheutig met kleuren, een palet van kleuren: helderwit, roze, zonnig geel, rood, paars, oranje en zelfs bijna zwart. Schitterend.

De gekleurde schutbladeren worden vaak voor bloemen aangezien, maar de échte bloemen zijn heel klein en zitten op de aar in het schutblad.

Calla, woonplant van de maand

Calla kwam in de 18de eeuw naar Europa met de Italiaanse botanist Giovanni Zantedeschi die de plant indeelde bij de aronskelkfamilie. Aan hem dankt ie zijn wetenschappelijke naam: Zantedeschia.

Oorspronkelijk is de plant in Zuidelijk Afrika. Calla is vaak te vinden onderaan hellingen tussen gras en struikgewas, waar het tijdelijk moerassig kan zijn, omdat er regenwater blijft staan. Dat slaat de plant op in zijn wortelknol, om zo een drogere periode te kunnen overbruggen.

Zantedeschia

Border en pot

Calla kan buiten in de border en potten. De schutbladenvan de Calla trekken zoveel aandacht dat je het blad bijna over het hoofd ziet. Dat zou jammer zijn, want sommige calla’s hebben bijzonder gespikkeld blad. Alsof iemand er met een witte verfkwast nonchalant overheen gespetterd heeft.

Wil je graag een bloem plukken voor in een vaasje, snijd de steel dan niet af maar trek de bloemsteel voorzichtig uit de plant.
Voor meer informatie zie www.bloembol.org

Zantedeschia: kelk van de goden

  • Calla wordt ook wel bekerplant genomen: Griekse goden zouden uit de kelken hebben gedronken.
  • In de Victoriaanse bloementaal stond Calla symbool voor erotiek, vanwege de sensuele uitstraling. Een ongetrouwde vrouw een Calla geven stond gelijk aan een onzedelijk voorstel doen.

Verzorging Calla

  • Calla staat het liefst in halfschaduw. De plant kan tegen volle zon, maar gaat dan meer blad en minder gekleurde kelken aanmaken.
  • De kluit mag licht vochtig zijn, maar staat liever niet in het water.
  • Wekelijks een beetje plantenvoeding bevordert de bloei.
  • In de warme maanden kan Calla ook buiten schitteren.
  • Bruine bladeren wegknippen, uitgebloeide bloemen niet afknippen, maar met stengel en al in een draaiende beweging uit de plant trekken.

Woonplant van de maand

De ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl