AALSMEER – Deze week in de schijnwerpers Zantedeschia Brasilia. Zantedeschia is een andere naam voor Calla. De Calla heeft verschillende symbolische betekenissen. Calla wordt beschouwd als een bloem van zuiverheid, sympathie en schoonheid. Ook staat de bloem symbool voor geluk. Dit laatste komt voort uit de Griekse en Romeinse periode. Zij associeerden de bloem met feestelijkheden en genot, omdat de vorm van de bloem lijkt op een drinkbeker. 

Zantedeschia Brasilia, calla

 

Zantedeschia Brasilia

Calla

De Calla, ook wel Ethiopische aronskelk genoemd, komt uit een gebied dat zich uitstrekt van Zuid-Afrika tot Malawi en groeit in gebieden waar het afwisselend moerassig of droog is.

 

door Florapodium
Aalsmeer

 

Het is vooral de elegante vorm die de Calla uniek maakt. Lange tijd bestond het aanbod alleen uit witte en gele tinten. De laatste jaren is dit uitgebreid met prachtige variëteiten in een veelvoud van bijzondere kleuren. Van donkerpaarse tot zachtroze bloemen, en van warm oranje tot zelfs zwart. Daarnaast zijn er tegenwoordig al een flink aantal soorten tweekleurige Calla’s.

Zantedeschia Brasilia, calla

Schutblad

Calla’s stralen eenvoud en rust uit. De bloemen hebben mooie strakke stelen zonder blad. De bloem kan daarom heel goed gecombineerd worden met bijvoorbeeld volle rozen of wilde spinchrysanten. Bij vele soorten zijn de stelen flexibel, waardoor het mogelijk is de bloemen in allerlei vormen te schikken.

Het meest opvallende aspect van de Calla is het gevormde schutblad. Een soort omhulsel dat langzaam wordt geopend totdat je diep in het hart van de bloem kunt kijken. De werkelijke bloemen zijn erg klein en zijn te zien op de langwerpige kolf in het midden van de bloem.

 

 

Zantedeschia Brasilia, calla

De kweker en zijn product

Zandvoort Flowers is een van deze kwekers van de Zantedeschia. De broers Sjors, Rob en Rick Gerichhausen namen het bedrijf van hun ouders hebben over. Naast de Zantedeschia telen zij ook Freesia’s en Amaryllissen.
Exclusief verkrijgbaar bij Zandvoort Flowers is de Zantedeschia ‘Brasilia’. Deze bijzondere Calla is crème van kleur met een prachtige roze rand.

 

Lichtinvloed

Witkleurige Calla’s kunnen in de zomer wel eens uitgroeien tot bloemen met een roze gloed. Dit komt omdat de bloemen in de zomer door de warme dagen teveel energie krijgen, waardoor ze doorkleuren. Vaak krijgen deze Calla’s dan ook een rand die rozer is. Door soorten met elkaar te kruisen heeft de veredelaar ervoor gezorgd dat er in de Zantedeschia ‘Brasilia’ standaard een roze rand zichtbaar is. De Brasilia is vorig jaar pas voor het eerst geteeld.

Zantedeschia Brasilia, calla

Teeltwijze

Zantedeschia Brasilia worden bij Zandvoort Flowers geteeld in teeltbakken. De teelt duurt ongeveer vijf tot zes maanden. Zandvoort Flowers wil de stelen van de bloemen het liefst zo hard mogelijk, zodat ze het makkelijkste kunnen worden verwerkt binnen. Een fijne nevel zorgt voor de juiste luchtvochtigheid in de kas die weer zorgt voor een optimale groei.

 

Zantedeschia Brasilia, callaPlukken

Een plant geeft vaak wel twintig bloemen. Die worden geplukt op het moment dat ze rijp zijn.
Als een bloem geplukt is gaat die naar de verwerkingsruimte. Een machine sorteert op grootte van de bloem en lengte van de steel. Alle bossen worden nog eens handmatig gecontroleerd of ze kwalitatief en representatief voldoen aan de eisen van Zandvoort Flowers.
Als de bloemen dan gebost zijn, kunnen de Zantedescha Brasilia veilig op transport naar hun bestemming.

 

Verzorging

– Plaats de Calla’s in een schone vaas met schoon water.
– Gebruik niet teveel water.
– Gebruik snijbloemenvoedsel.
– Snij om de drie dagen de steel opnieuw af.
– Zet de vaas niet in direct zonlicht of bij een verwarming.

 

Meer informatie over de kweker, zie www.zandvoortflowers.com
Meer informatie over ander bijzondere bloemen en planten, zie GroenVandaag, Columns

  

Meer over Zantedeschia

Lees dan ook deze artikelen op GroenVandaag.